Vacanta de dupa vacanta

Și a mai trecut o vacanță în patru. De fapt, în șase, pentru că am avut norocul de a-i avea și pe părinții mei alături. Copilul cel mic a mai crescut, copilul cel mai mare așijderea, nu am mai avut problemele de anul trecut iar grație alor mei am avut chiar șansa unor seri petrecute în doi, alături de soțul meu, fără copii, ba chiar într-o zi am făcut plajă singură singurică! Doar eu, marea, muzica din căști și o carte splendidă pe Kindle. Trai pe vătrai, am putea spune. Dar înainte de a vă lăsa mințile invadate de invidie pe concediul meu de vis, aflați că la întoarcere tot m-am simțit epuizată tot mi-au explodat colecistul și stomacul în crize suculente (treaba lor ce somatizau, am fost mult prea obosită ca să mai gândesc), iar după vreo 4-5 zile de zăcut în pat cu dureri fel de fel și gânduri vinovate (ce naiba e în neregulă cu mine?!?) am reușit să mă adun, să-mi treacă toate și să reintru în normal. Întâlnindu-mă cu prietenele mele, mame și ele, am râs cu toatele de acest nou concept, al ”vacanței de după vacanță”. Pe net, printre poze fericite, încadrate perfect, alte mame se plâng de aceleași concedii epuizante. În medii sigure, fără auditoriu prea bogat, multe femei șoptesc vinovat cum abia așteaptă să se întoarcă la muncă, unde e mult mai ușor decât a fost în concediu. În secret, visăm la minunata lună septembrie, când grădinițele se redeschid iar școlile sunt pregătite să preia lumina ochilor noștri, pe care le-o dăm fără murmur și șovăire.

Unde e problema? Suntem o generație leneșă? Obosită din naștere? Ușor plictisibilă? Nu ne iubim îndeajuns copiii? Ce se întâmplă?

trMama mea îmi mărturisea că nu a trăit niciodată sentimentul de a avea nevoie de încă o vacanță după un concediu cu mine. Lăsând la o parte romanțele nostalgice ale părinților care îi împiedică să-și amintească și ”umbrele” copiilor lor (mama mea jură că eu nu am făcut niciodată nici măcar un tantrum, ceea ce firește este biologic imposibil), realmente cred totuși că lucrurile mergeau mai ușor. Ce face diferența? Stilul de parenting. Da, acest nou mod de creștere a copiilor este epuizant! Îndepărtând mijloacele facile de a dresa un om (cearta, bătaia, jignirile – toate utilizate larg de generațiile trecute) și îmbrățișând empatia, comunicarea, negocierea, munca noastră a devenit mult mai dificilă. Exemplu concret: fiul meu cel mic (2 ani jumate) are o pasiune pentru uși. Îi place să le închidă și să le deschidă. Iar dacă ușile sunt rotative, amuzamentul crește exponențial. Iar dacă ușile sunt cu senzori (așa cum erau 90% din ușile magazinelor din concediu), e Disneyland, nene! Ia-l dacă mai poți. Orice plimbare, orice drum de 15 minute se transforma într-o călătorie de minim o oră, pentru că tânărul inginer stătea să observe toate mecanismele și toate balamalele, să analizeze punctele în care se deschideau ușile și zonele moarte etc. Să spun că mi se scorojea creierul de plictiseală ar fi un ”understatement”. Modul în care totuși reușeam să-l urnim de acolo era unul calm, bazat pe negociere, pe explicat. Îi vorbeam la persoana I și-i spuneam că m-am plictisit și că vreau să mai facem și altceva. Și mergea. Nu am avut crize de furie, nu ”ne-a știut” Malaga. Pe de altă parte, nu o dată mi-am imaginat cum îl luam pe sus și zvârrr! Mămulica ta de copchil, treci încoace! Ce m-a oprit din a face asta? Păi o evaluare a riscului. Să calmezi un toddler furios este piatra de încercare a multor părinți. Corecție: să calmezi un toddler furios fără să-l bați, fără să urli la el, fără să-l umilești, fără să-l ameninți cu abandonul (ex.: ”Dacă nu taci, plec și te las aici!”) fără să-l momești cu o dulciurică, doar doar tace… carevasazică să stai acolo și să fii dispus să-i permiți criza, fără să te răzbuni pe el apoi (și uite așa construind o relație de mega încredere cu el, bază a unei vieți de adult sănătoase psihic) este destul de difcil. Presupune două lucrui: 1. Să te fi informat vizavi de lucrurile astea și 2. Să te țină pe tine nervii. Adicătelea să fii tu un adult ok la rândul tău și să-ți vină să pui în aplicare noile intrumente. Sexy, nu?

Nu întâmplător, majoritatea mamelor care se plâng de aceste vacanțe și de fapt, de zilele  de stat non stop cu copiii, sunt femei care au copii în intervalul de vârstă 1-5 ani, care au îmbrățișat noua filozofie de creștere a copiilor, femei educate și hiper-educate și, îndrăznesc să emit o ipoteză – femei cu probleme prin propriile copilării (probleme fie nerezolvate, fie în curs de rezolvare). Daca ipoteza mea e greșită, mă iertați.

Ce e de făcut?

Habar n-am. Știu ce funcționează la mine. Știu că nu mă mai pot întoarce la stilul tradițional de creștere a copiilor și da, noul stil e epuizant emoțional și atunci trebuie să fac cumva să-mi fac viața mai ușoară. Ca să fiu o mamă prezentă (nu omniprezentă), atentă și hrănitoare emoțional, trebuie să am grijă de mine. Fac asta oferindu-mi, fără vinovăție, momente de răsfăț, de introspecție, petrecute fie în terapie, fie alături de prieteni, alocând timp pentru hobby-uri și pentru stat eu cu mine. Nu îmi fac deliberat viața mai grea decât este deja. Spre exemplu, am ales să nu acord o atenție deosebită diversității hranei în concediu. Păstrez câteva principii de bază (fără sucuri, fără dulciuri în exces) iar în rest, mix and match. Merge orice. Nu mănâncă? Îl las să nu mănânce. Nu-l alerg cu lingurița prin piață. Va cere când îi e foame. Și ghici ce, copilul știe foarte bine ce-i trebuie și când îi trebuie. Acasă, schimbăm macazul, dar acasă avem confortul rutinei și atunci lucrurile merg mai ușor. Deci, îmi permit să le complic. Nu mă mai învinovățesc dacă nu le fac pe toate EU sau dacă nu le fac perfect. Am învățat că nu despre asta e vorba. Îmi accept ”umbrele” mele. Da, îmi dau voie să fiu supărată în fața copilului. E o resursă excelentă pentru un dialog cu cel mic, mai târziu, când îmi trece supărarea. Și da, cer ajutor, mă bazezpe ajutor și îl primesc cu dragă inimă, deși a trebuit să lucrez și la acest capitol. Wonder Woman nu prea știa să primească ajutor… M-am dat jos singură de pe piedestal. Am încredere în partenerul meu de viață.Nu îi pregătesc farfuria cu mâncare și nu trebuie să-i fac program pe ore atunci când stă doar el cu copilul. Nu fug când aud că cel mic plânge, știind că tatăl lui e cu el și e foarte capabil să-l liniștească.

Mă bucur nespus că pot face asta și tot e greu. E al naibii de greu să fii parintele ăla bun, fiind și partener de viață ok, și profesionist bun și om care se dezvoltă permanent. Mai și greșim, ne mai și pierdem calmul, nu poți fi zen mereu, nu poți fi întotdeauna prezent, dar cred că reușita vine din echilibru. Din acceptare, din lucrul cu sinele și din transformare. Și, cel mai important, din suport. E necesar să-l putem primi. Dacă vrem.

4 thoughts on “Vacanta de dupa vacanta

 1. Imi place articolul, e pe gustul si pe trairile mele. Parca mi-ai citit gandurile. SI noi am fost in vacanta cu copilul, ne-am bucurat ca avut un prieten toata vacanta cu care sa se joace, iar acum e la bunici. Si eu experimentez noul stil de parenting, cu tantrumuri, fara certuri, cu empatie. Mi-a picat pe suflet articolul tau. Uneori am nevoie si eu de validare si asta am simit citind articolul.

  • Multumesc pentru apreciere. Eu cred ca mai toate femeile experimenteaza aceste stari cand vine vorba de cresterea copilului. iar cele care se considera mame perfecte, ei bine, ma tem ca acolo sunt doar niste mecanisme de aparare mai puternice care au rolul de a ascunde ceva foarte dureros. Problema e ca de jur impreujur nu prea vedem autenticitate. Vedem multa fatada. Insa, in spatele perdelei, tumultul emotional nu ezita sa apara… Unele vorbesc despre asta, altele tac si proiecteaza imagini idilice. Dar zbaterea exista. Intr-o forma sau alta.

 2. Recunosc ca pana acum un an nu puteam considera concediul concediu. Dar acum ca fata mea are aproape 7 ani e alta mancare de peste. Ma pot relaxa mult mai usor, nu simt nevoia s-o entertain eu in permanenta, nu mai exista crize, nici probleme cu mancarea (din astea, de fapt, nici nu prea au fost) si asa mai departe. Si sa stii ca noi nu prea faceam crize de tantrum, eu nu cred ca am facut vreodata dar mai e drept si ca la mine in familie manifestarea emotiilor, indiferent de tipul lor, era socially unacceptable.

 3. cred ca ne complicam viata prea mult. Ne incarcam viata cu prea multe lucruri, inclusiv concediile. Ne incarcam mintea cu scenarii negative, cu planuri, idei, obsesii, prostii.
  Pt ultima parte iti recomand sa renunti la tv si la persoanele paranoice din jur. Stiri de genul: vine epidemia, mancati pastila; ia suplimentele ca mancarea e chioara etc. -astea pt mine sunt obositoare si am remarcat asta abia cand am fost la socri cateva zile si le mergea cele 3 tv-uri continuu, aveau 26 gr in casa si ei inchideau geamurile ca nu cumva sa ne imbolnavim ca noi stateam fara sosete.
  Apoi …take it easy. Ultimile vacante mi le-am facut simplu, cu bagaj = rucsac. Fara creme de soare, fara haine in plus, fara pantofi cu toc si doar cu sandalele din picioare etc. Cam nasol ca am terminat cartea si am citit-o si a 3a oara, dar sa recunosc, anumite pasaje le-am inteles mai bine. Pt sarbatorile de iarna plecam la fel, 16 zile, bagaj ce fiecare si-l duce. E drept ca ma uit sa inchiriez aprt/garsoniera cu chicineta si masina de spalat rufe ca voi spala la 2 zile, dar … Uite, am fost in concediu doar eu cu fata (e drept, 7 ani) si chiar am simtit ca e concediu!

  Apoi am invatat sa zic NU. NU la lucru peste program, NU la calcat, NU la exces de cadouri si dulciuri de la cei din jur (inca mai am de lucru aici, dar zau ca socrilor le dau urmatoarea factura de la stomatologul copilului sa o plateasca ei).
  Apoi am invatat sa deleg. Stiu ca nu ii convine prea mult sotului ca il pun sa spele vasele/copilul sa puna la loc farfuriile, ca fiecare are rolul lui sa propuna un fel de mancare pt sapt. viitoare inainet de a face lista cu igrediente si cumparaturi, etc. dar na, vreau sa fie simplu si pt mine.
  Si listele. Cand mi-am facut liste si plan pe hartie m-am trezit ca pot asa sa imi scot toate grijile din cap si… sa dorm linistita, ca sunt acolo pe hartie.
  Apoi am invatat sa accept ca pot sa ma bucur de orice clipa. Da.

  P.S. stii ce mi se pare excesiv? mancatul prea des… dupa 2 ani copilului ii ajung 3 mese pe zi, si o gustare pe la 4 de fructe/legume. Restul strica pofta de mancare dar si ritmul casei (si am vazut cat dezechilibru a dus statul la socri cateva zile…)

Leave a Reply