Lacrimi și sfinte. Amintiri din televiziune

Eram în primul an de facultate când, printr-o conjunctură teribil de fericită am ajuns să fac practică într-un studio de televiziune de mare prestigiu. La școală nu apucasem încă să învățăm despre televiziune, dar eu eram deja “hooked”. În prima vacanță de vară, când cursurile nu mai erau o problemă pentru timpul meu, stăteam zilnic în jur de 10-12 ore în televiziune, fără să simt pic de oboseală. Dimineața plecam împreună cu operatorii, imediat după ședința de redacție, făceam știri, eram deja reporter aruncat în munca de teren laolaltă cu ceilalți reporteri antrenați de-o viață, după-amiaza reveneam, scriam (și rescriam) știrile, o tuleam la montaj, pregăteam textele pentru prezentatoare, urmăream jurnalul la 6 (sau la 7?… ), apoi o luam de la capăt, căutând subiecte pentru a doua zi, pentru ședința de redacție de-a doua zi, sau intram iar la montaj, pregătind materiale pentru o emisiune studențească la care colaboram. Ajungeam la 9-10 seara acasă. Mâncam, mă culcam și a doua zi o luam de la capăt. Cred că aveam și-un iubit pe la vremea respectivă, dar mai curând îmi amintesc Marea Dragoste de-atunci – televiziunea.

Am intrat acolo grație unei doamne, care a văzut în mine… ceva. Era director de programe la vremea respectivă și impresia tuturor era că ea conducea toată hardughia. Cu o puternică aură maternă, pe care nu doar eu o simțeam, doamna cu pricina (personajul e de notorietate, mulți o vor recunoaște din descriere, dar eu prefer să nu o numesc acum) mi-a devenit rapid substitut de mamă, care-mi voia tot binele din lume. Mentor, profesor, șef, figură maternă… o grimasă era de ajuns ca să-mi atingă cele mai profunde unghere ale sufletului. Cu toții avem personaje providențiale cu care ne intersectăm în viață și care ne influențează destinul decisiv. Așa a fost Ea pentru mine.

Anii au  trecut și într-o dimineață eram în metrou, ducându-mă spre un mult detestat job, cu o muncă lipsită de orice fărâmă de bucurie sufletească sau împlinire mentală, când mi-a sunat telefonul. Era mama. Auzise la știri despre un groaznic accident, al cărei victimă fusese însăși fosta mea șefă din televiziune. M-am blocat. Nu am știut ce să simt. Până am ajuns la muncă, telefonul mi-a mai sunat de câteva ori. Erau foști colegi, siderați de veste. Se făceau deja planuri de înmormântare, se făceau chete pentru coroane, se cumpărau bilete către Iași.

– Vii și tu, nu?

Lumea era distrusă. Oamenii plângeau, mailurile curgeau. Toți o regretau și foștii colegi păreau că fuseseră cu toții apropiați de ea, crescuți de ea, iubiți de ea.

Except for me.

Îmi amintesc că eram deja în al doilea an de televiziune. Crescusem frumos profesional. Eram un reporter bun, serios, pasioant de tot. Iubeam televiziunea total, disperat, orbește. Îmi amintesc cu un zâmbet în colțul gurii cum trebuia să am reportajul foarte bine structurat pe hârtie când intram la montaj, pentru că nu aveam decât un singur bloc de monaj digital, la care puștii ca mine nu prea aveau acces, nouă fiindu-ne repartizate blocurile de montaj analogic. Adică acolo unde, dacă te răzgândeai cu un cuvaânt sau un singur cadru, trebuia s-o iei de la capat. Cu totul. Deci, trebuia să ai temele foarte bine făcute când începeai să lucrezi, alături de editorul de imagine. Slavă Cerului că eram o tocilară și la muncă. Nici operatorii nu mă antipatizau și har Domnului, ei antipatizau pe toată lumea. Nu lălăiam treaba pe teren, îmi învățam textele brici, nu trăgeam mai mult de 2-3 duble la stand-up-uri (să fie) și nici n-aveam fițe. Că de ce să am? They’re doing half the job!

Începusem chiar să am frecvente apariții pe sticlă. Și boy oh boy, ce senzații trăiam când se aprindea becul de live! Ah, the rush! Dependență pură. Nu mă încurcam, nu mă bâlbâiam, eram stăpână pe mine, zâmbeam și eram fericită. FERICITĂ!

Ce  însă contrabalansa cu toată fericirea asta? Feedback-ul primit în mod constant de la șefa mea, pe care o veneram. Scriam și rescriam știrile de nenumărate ori până nimeream lungimea potrivită a frazei și cuvintele erau alăturate în mod optim. Urcam și coboram de zeci de ori scările între redacția de știri și biroul ei, în care, din păcate, niciodată nu stătea. Pentru că dacă ar fi stat în biroul ei, feedbackul ar fi fost privat. N-ar fi auzit un secretariat întreg, plin ochi de oameni mai tot timpul, cum eram șmotrită zilnic, jignită și “motivată” că pot mai bine.  Memoria mi-a blocat multe amintiri concrete, dar senzația de semi-greață din stomac persistă și azi. Mă bușea plânsul la etaj și până ajungeam la parter, îmi trăgeam mucii, îmi ștergeam lacrimile și o luam de la capăt. Nu înțelegeam de ce atunci când eram doar noi două îmi vorbea frumos, dar când mai apăreau oameni prin preajmă se metamorfoza într-o mașteră, gata să-mi ia gâtul. Nu înțelegeam de ce nu mă dă afară? De vreme ce aparent eram atât de praf?! Nu înțelegeam de ce chiar mi se oferise șansa de a colabora la o prestigioasă emisiune de reportaje, difuzată pe postul național sâmbăta după amiaza, de vreme ce de luni până vineri eram scăldată în cuvinte grele? O vorbă bună din partea ei mi se părea mană cerească! Mă simțeam ca un cățel bătut frecvent de stăpân, care atunci când e mângâiat, e în stare să lingă până și umbra celui care se poartă omenește cu el.

Nu-mi amintesc să fi fost oribilă pe sticlă, deși sigur că era mult de cizelat la imaginea mea. Cu o constituție mai robustă (abia acum îmi dau seama că atunci nu eram grasă), o frizură puțin cam țepoasă și puțin prea scurtă, un negru albăstrui în cap și niște haine cam prea mature pentru vârsta mea, aveam cu certitudine nevoie de un ghidaj în zona asta. Dar într-un fel mi-ar fi picat sfaturile la capitolul imagine dacă ele mi-ar fi fost oferite în privat, și cu totul altfel mi le amitnesc acum, la 12 ani distanță.

– Uitați-vă la ea! Fată frumoasă, dar un pic cam grasă, cu sprâncenele astea și cu părul ăsta! O să te trimit la coafeza mea, să-ți scoată negrul ăsta din păr! Și fă ceva cu mustața asta că se vede pe sticlă! O văd eu și eu sunt chioară!

Hahahahahahahhahahahaa!

O încăpere plină de oameni, toți cu ochii pe mine, scanându-mă din cap până în picioare, râzând la poanta ei autoironică de final, senzație de vomă, obraji arânzând, lacrimi în gât. Asta îmi amintesc cu claritate și azi, 12 ani mai târziu.

blA doua zi mă duceam să mi se scoată negrul malefic din păr. M-am făcut blondă (ca ea), mi-am lăsat părul lung (ca ea), am slăbit (din fericire, m-a ajutat și iubitul de la acea vreme, părăsindu-mă – de mustăcioasă ce eram, cred), m-au pensat și m-au epilat niște dragi prietene într-o cameră de cămin din Pușkin, dar am și plecat din televiziune, trântind ușa pentru totdeauna și ștergând acest domeniu adorat de pe lista opțiunilor mele profesionale. Din păcate.

– Deci chiar nu vii la înmormântare? mă întrebau colegii la telefon, șocați să afle că studenta eminentă, aparent una dintre preferatele doamnei, nu venea să arunce trandafirul pe sicriu.

Ani mai târziu, am aflat că ceea ce mi se făcuse purta un nume – bullying. Alți ani mai târziu, petrec ore în terapie vindecând perioada aceea, reparând o traumă care m-a afectat mai tare decât aș fi crezut și încă mai caut sensul acelei tehnici agresive de a învăța pe cineva (talentat) o meserie. DE CE??

Îmi pare rău că a murit. Îmi pare rău, pentru că mi-ar fi plăcut să mă întorc acum acolo și s-o întreb: What the hell were you thinking?!

Formatorii, liderii de opinie, profesorii, oamenii care se erijează în mentori și mai mult sau mai puțin conștient își pun măști parentale pe față ar trebui să știe mai bine. Ar trebui să-și supravegheze bine de tot vorbele, ba chiar și gândurile, pentru că modelează destine. Îmi aleg cu grijă cuvintele. Da, destine. Mai ales dacă destinatarii acelor vorbe sunt… încă niște copii.

Asta apropo de recenta dezbatere – Mihaela Rădulescu.

Puncte de vedere cu care rezonez: Bogdana Dobre și Corina Băcanu.

2 thoughts on “Lacrimi și sfinte. Amintiri din televiziune

  1. Draga Diana, cunosc situatia, eu fiind la polul opus, vin dintr-o familie de slabi. Eu nu am avut probleme cu un sef, ci cu intreaga lume, in special cu fetele. Nici pana in ziua de azi nu inteleg de ce fizicul unui om este atat de mult batjocorit, in cazul meu: scobitoare, femeia snur, doua bete infipte-n c…etc M-au afectat mult acele vorbe si am trecut de complexul meu ingrasandu-ma vreo 5 kile ( ca tot vorbim de 5 kile in plus sau minus :) Astfel, am devenit, in termeni populari, ” o bunaciune”, iar multe dintre cele care au ras, intr-un fel sau altul au platit. Nu, nu, sa nu crezi ca m-am razbunat pe ele, viata le-a platit-o si da, recunosc, la un moment dat m-am bucurat, dar apoi m-am simtit rau pentru aceasta bucurie. Ce ma enerveaza cel mai tare la aceasta situatie, este ca mi-au dezvoltat un spirit critic pe care n-as fi vrut sa-l am: observam imediat defectele fizice la un om si pentru ca, majoritatea care isi batea joc de mine, erau fete plinute, aveam tendinta sa critic fetele plinute. Dar apoi mi-am dat seama ca daca fac asta, nu sunt mai buna decat persoanele care, pentru multi ani, mi-au facut viata un cosmar. Ma oboseste razboiul grase- slabe ( care sunt mai frumoase, care plac mai mult barbatilor) si nu vreau sa fac parte din el.
    Consider ca Mihaela Radulescu a gresit exprimandu-se asa, mai ales ca a facut-o in fata intregii tari, despre o copila de 14 ani, nu? Eu nu am vazut emisiunea, ci un filmulet cu faza, pe youtube.Aceasta observatie se putea face mai elegant si in multe alte feluri decat a facut-o ea.
    E trist ca aspectul fizic conteaza atat de tare, uneori am impresia ca este singurul care conteaza.
    Apropo de aparente, esti faina tare, mai ales cu gropitele alea.

    • Sunt de acord ca sunt meserii in care aspectul fizic conteaza mai mult decat in altele, fie ca vorbim despre armonia corpului sau de frumusetea chipului. Dar sunt ATAT de multe cai diplomate prin care sa atragi atentia sau sa corectezi sau, cum a fost cazul meu, sa poti influenta pozitiv o viata. Poate ca tanara gimnasta nu a apucat sa faca ceea ce in psihologie se cheama “transfer matern” cu diva de la PRO. Dar eu am apucat sa-l fac. Si de-asta lucrurile astea dor atat de mult. Pentru ca simti ca vin dintr-o instanta foarte inalta. Dar, vorba poetului, noi sa fim sanatosi!

Leave a Reply