9 asemănări între lăsatul de fumat și datul copilului la grădiniță

Cum mă ocup de ambele probleme, n-am putut să nu constat o serie de asemănări. E bine că mă pricep măcar la prima, că la a doua coloană sunt și eu la început, plecând galeș urechea la vocile care zic una alta, unde una e musai fundamental diferită de alta.

Să te lași de fumat Să-ți dai copilul la grădiniță
– durează mult până iei decizia (uneori ani de zile): te gândești, te răzgândești, te sucești, te învârtești, hai să mai stau un pic, mai am timp… E încă devreme. – durează mult până iei decizia (uneori ani de zile): te gândești, te răzgândești, te sucești, te învârtești, hai să mai stau un pic, mai am timp… E încă mic.
– te îndoiești: oare e momentul potrivit? Poate ar trebui să mai aștept? O perioadă mai puțin stresantă?  – te îndoiești: oare e momentul potrivit? Poate ar  trebui să mai aștept? O perioadă mai puțin stresantă?
– primești o tonă de sfaturi nesolicitate și auzi o grămadă de povești horror ale altor persoane: ți se spune c-a fost greu, afli că tranziția e nasoală (e cu nervi), că apar simptome (te îngrași!), într-un cuvânt: e complicat. – primești o grămadă de sfaturi nesolicitate și auzi o grămadă de povești horror ale altor persoane: ți se spune c-a fost greu, afli că tranziția e nasoală (e cu tantrumuri), că apar simptome (răcește!), într-un cuvânt: e complicat.
– afli că sunt o grămadă de feluri posibile, dar e greu să te decizi care cale e cea mai bună: voință, Allen Carr, medicamente,hipnoză, acupunctură? Ca de obicei, internetul nu prea te ajută, ba chiar te face mai confuz și-ți sporește frica! O fi bine ce faci?! – afli că sunt o grămadă de feluri posibile, dar e greu să te decizi care cale e cea mai bună: grădiniță de stat, sistem alternativ, program scurt sau lung? Ca de obicei, internetul nu prea te ajută, ba chiar te face mai confuz și-ți sporește frica! O fi bine ce faci?!
– în sfârșit, iei decizia! Deși în continuare te îndoiești de tine, simți că ai făcut bine! – în sfârșit, iei decizia! Deși în continuare te îndoiești de tine, simți că ai făcut bine!
– în loc să te susțină, cei din jur vor începe să comenteze și să pună la îndoială decizia TA: calea pe care ai ales-o e prilej de discordie. N-ai făcut bine! – în loc să te susțină, cei din jur vor începe să comenteze și să pună la îndoială decizia TA: calea pe care ai ales-o e prilej de discordie. Trebuia să mai aștepți, te-ai grăbit!
– deși per total, lucrurile sunt ok (nu-ți smulgi părul din cap, nu poftești la țigări, nu te-ai îngrășat…), ți se bagă tot felul de “șpârle”: hai să vedem cât te ține! – deși per total, lucrurile sunt ok (nu pare că suferă grozav la separare, nu face greva foamei, nu te pedepsește acasă…), ți se bagă tot felul de “șpârle”: hai să vedem cât îl ține!
– ai auzit atâtea povești de eșecuri – reapucări la luni sau ani de zile distanță, încât nu știi când să te simți în siguranță: ai scăpat, mai trebuie să aștepți, cât să mai aștepți…? – ai auzit atâtea povești de eșecuri – refuzuri de integrare, crize după luni de zile de mers zilnic la grădiniță, încât nu știi când să te simți în siguranță: ai scăpat, mai trebuie să aștepți, cât să mai aștepți…?
– deși câteodată mai răsar gânduri melancolice, e obligatoriu să nu te întorci din drum: stick to your guns! – deși câteodată mai răsar gânduri melancolice, e obligatoriu să nu te întorci din drum: stick to your guns!

smallMain_15_584

2 thoughts on “9 asemănări între lăsatul de fumat și datul copilului la grădiniță

    • Cel mai mare dusman al vietii noastre este indoiala. E o mica portita de fapt pe care ne-o acordam, in caz ca nu ne mai convine ceva. Pe sistemul: vezi? Ce ti-am spus eu?
      Daca insa nu permitem indoielii sa se strecoare si ramanem fermi pe pozitie, cred ca viata ne-ar fi mult mai usoara :) cu toate!

Leave a Reply