Unde am dispărut

De când am copii, am observat că părinții se împart în două categorii: oameni pentru care părinția e a doua natură; totul le vine relativ ușor, iau fiecare sincopă cu lejeritate, nu fac un capăt de țară din fiecare plânset, cumva le vine dinăuntru ușurința asta și știu, intuitiv, ce trebuie să facă în diverse situații. Nu trebuie să-i învețe nimeni să fie părinți buni. Sunt acei oameni care zâmbesc des, pentru care venitul acasă seara, de la serviciu e motiv de încărcare de baterii, iar weekendul e prea scurt pentru câte vor să facă alături de cei mici.

And then there’s me.

Nu c-aș forma eu însămi o categorie, eu cu mine și atât, știu că mai sunt ca mine și slavă Cerului, am și eu momentele mele de mamă din categoria 1, dar boy oh boy, cât de greu e totul uneori! Cu tot cu ajutor, ceea ce adâncește sentimentul de vinovăție, care se hrănește taman din evadările atât de necesare. Într-un cuvânt, mie-mi vin alte lucruri natural, simplu, de la sine. Mămicia este o materie pe care o învăț zi de zi, ca la școală. Și poate, odată și odată, tot învățând, tot punând lucruri în relație unul cu altul, voi fi și eu ca unele dintre mămicile zen pe care le cunosc și le invidiez din tot sufletul.

Prima bucată de studiu a fost cea personală. Când am simțit că realitatea mă înghite cu totul, instictul meu de supraviețuire mi-a dat două variante: fight or flight. Nu se punea problema să fug, așa încât am început analiza personală. Mersul în terapie m-a salvat. Am povestit aici despre asta.

Am crezut că vindecându-mă pe mine, nu-mi va mai trebui altceva, că va de ajuns. Dar vindecarea nu se întâmplă peste noapte. Dacă propria copilărie a durat 6-7 ani, cum putem avea pretenția ca un psihoterapeut să te ”rezolve” în jumătate de an?… Eventual și mergând doar o dată pe săptămână! În continuare cred că psihanaliza este cea mai profundă formă de vindecare psihică, dar ea funcționează dacă te ții de treabă și-i permiți psihanalistului să-și facă treaba. Și nu degeaba se folosește termenul ”travaliu psihanalitic”. Însă pentru că nu întotdeauna ne permitem financiar minim 3 ședințe/săptămână sau poate că timpul e nemilos (deși, odată intrat în terapie, ajungi să înțelegi și aceste bariere, dacă vrei), există și metode ceva mai practice, care te pot învăța tehnici de moment pentru diverse situații complicate, astfel încât să le gestionezi cât mai bine.

Oamenii care mă cunosc au fost foarte intrigați să vadă că în ultima vreme am început să mă apropii de zona de parenting, acea bucată ceva mai cognitiv-comportamentală. Unde e Diana de odinioară? Diana, care respingea toate teroriile moderne de parenting, Diana care-și dădea ochii peste cap când auzea de sisteme de educație alternative etc.? Apogeul l-am atins cu dl. Alfie Kohn, iar despre cartea lui, Parenting necondiționat, am scris aici. Îi asigur pe cei care cred că m-au pierdut că nu m-au pierdut deloc. Sunt în continuare sceptică vizavi de noile stiluri de parenting, dar am început să renunț la multe din credințele vechi, tradiționale. Și pun la îndoială tot ce aud. Îmi zici să-mi altoiesc copilul când se tăvălește pe jos în plânsetul acela, pentru ”nimic”? Mă mai gândesc o tură. Îmi zici să nu-l dresez cu laude, pentru că… whatever? Mă mai gândesc o tură.

Cineva m-a surprins foarte bine în fotografia asta, făcută la o conferință Totul despre Mame. O imagine face cât 1000 de cuvinte. Așa sunt eu, acum. Culeg informații, sunt acolo, iau contact direct cu oamenii zen, dar îmi rezerv dreptul de a trece totul printr-un filtru personal, lucrat în analiză.

Iar mâine mă duc la conferința lui Alfie Kohn, să-l aud cu urechile mele. Pentru că știu din experiența muncii mele, că o carte nu are cum să atingă nivelul unei experiențe directe. Voi asculta, poate voi pune întrebări, voi posta pe profilul meu personal diverse lucruri care-mi atrag atenția. Un singur lucru mă neliniștește: Alfie pune multă presiune pe părinți. Eu așa îi simt teoriile. Sper să mă întorc acasă cu un vibe bun, nu cu și mai multe poveri pe umerii și-așa împovărați.

 

4 thoughts on “Unde am dispărut

  1. Eu cred ca mamele din categoria 1 “are facking it or are in denial”. Dar, bineinteles, eu sunt rautacioasa si invidioasa.

Leave a Reply