Mai tii minte cand eram doar noi?

“Intr-o familie, parintii sunt ca doua dale de faianta, iar copiii – mixtura dintre ele: pe de o parte, ii unesc definitiv, pe de alta parte ii separa pentru totdeauna.” Asa ni s-a spus la cursul de puericultura la care am fost pe final de sarcina, impreuna cu sotul meu.

Vreme de sapte ani, ne fuseseram de ajuns unul altuia. Sunt unele cupluri pe care le stii zanatice: ba se impaca, ba se despart, ba se muta impreuna, ba divorteaza, ba anunta ca fac un copil!

La polul opus sunt cuplurile statornice. Ii stii impreuna de-o vesnicie. Nu-si termina frazele unul altiia, dar sunt in general pe aceeasi lungime de unda. Certurile dureaza putin, iar impacarile sunt fara tam-tam. Nu-si declara iubire vesnica pe Facebook. Ba chiar se iau peste picior si isi dau ochii peste cap cand conversatiile devin siropoase in jurul lor.

Asa eram noi. Si inca suntem, dupa ce adorm copiii. Dar e nevoie de mult efort ca sa poti da la o parte o bucata din zi in care rolul de parinte te transporta frecvent in propria copilarie, scotand la iveala tot felul de tare personale, care poate nu-ti plac la tine sau la celalalt si sa revii apoi in straiele de sot/sotie/adult functional.

Am incetat sa mai cred ca rolul de mama sau de tata te transforma. Nu transforma nimic. Ci completeaza bucata aia din tine, pe care ai afisat-o pana atunci, cu alta pe care poate ai ingropat-o pana atunci. Puzzle-ul e complet. Tu esti complet. Si celalalt la fel.

Se spune ca atunci cand te casatoresti cu cineva, te casatoresti cu toata familia sa. Asa e. Si inca niste generatii de dinainte. Pentru ca toate, absolut toate, sunt adunate ca-ntr-o palnie in cel pe care-l ai in fata. Nu-ti plac socrii? Ghinion. Tocmai te-ai casatorit cu ei.

Asa ca da, era mai simplu inainte. Cand eram doar doi. Si stiu ca pre multe voi oripila cu aceasta afirmatie, care intra intr-o oarecare zona tabu – cum sa recunosti, ca mama, ca erai fericita SI inainte de a avea copii? E voie?

Nu prea.

Mi-e dor de calatoriile noastre, de spontaneitatile noastre, de dilemele noastre – chinezesc VS pizza? – de copilariile noastre, de prostelile noastre…, de noi.

Am devenit mult prea seriosi. Si am uitat.

Sa ne traim!

image

 

7 thoughts on “Mai tii minte cand eram doar noi?

  1. Ce bine te inteleg. Si mie mi-e dor uneori de noi, asa cum eram inainte de Ionut… dar improvizam, mai scapam cate un weekend, cate o seara, retraim cumva cu toate ca stim foarte bine ca nimic nu e cum a fost inainte si probabil nici nu va mai fi. Si da, exista viata inainte de a avea copii. Si cred ca exista si dupa ce pleaca ei la facultate :))))))

    • Si noi scapam destul de des. Dar nu mai e niciodata ca inainte. Sa stai cu inima lejera, sa nut e intereseze la ce ora te intorci, unde pleci, ce faci etc. Acum, chiar si cand iesim in oras tot ne gandim la ce ora ne intoarcem, ca sa nu primim critici din partea celor din familie care stau cu copiii. Ma gandesc de doua ori,d e trei ori inainte sa propun un weekend undeva, doar cu sotul… ca na, cu cine-i lasam? Or vrea? O fi prea mult?…. ETC. Cei care nu au copii, sa-si savureze vietile lejere, asta daca nu s-or fi plictisit de ele pana acum si vor diversitate :)))))))

      • Inainte de I, am fost 11 ani impreuna cu sotul meu. Din care 10 am stat singuri, doar noi, cu programul nostru, cu calatorii multe, cu hobbyuri, cu filme etc. Asta, in cele doua luni de concediu pe care le avem vara. Eram fericiti in cele doua luni, ne faceam de cap . In restul de 10, munceam zi lumina pt a face bani. In cele 10, eram prea putin fericiti. Ne trezeam dimineata sa lucram pana seara. Acum, de cand e I, e aproape la fel, doar ca el ne face fericiti pur si simplu ca rade sau zambeste. Ne-a relaxat, pur si simplu. Inca nu-mi doresc sa plec un weekend fara el, dar la un film tot m-as duce.
        In sarcina, am plans de n ori ca nu vom mai fi doar eu si el. Dar mi-a trecut.

Leave a Reply