O stațiune ca o carte poștală

Când am primit invitația de merge la deschiderea unui hotel acolo, m-am întrebat: Sovata?! Unde face Nicu armata? Acea Sovata? Lăsând la o parte referințele muzicale nouăzeciste, ideea de stațiune balneară îi mirosea nasului meu fin, purtat prin țări străine, a mucegai. A igrasie. A paragină și dărăpănătură. A băi ruginite și a pături arse cu țigara în hoteluri mizere. Departe de mine dorința de a-i jigni pe cei îndrăgostiți de România autentică, însă în mintea mea, așa arăta “mersul la băi”.

Drumul de la București către Sovata este descuranjant. 6 ore (pe puțin), nicio variantă de tren direct și multe serpentine. Altminteri, de o frumusețe rarisimă. Dincolo de Brașov. Probabil cu mașina mică e ceva mai agreabil, însă noi am avut nenorocul de a nimeri un autocar cu suspensii îndoielnice, ceea ce le-a făcut pe toate doamnele din grup să se întrebe de unde atâta rău inexplicabil?! Și vorba aia, vino mama la Sovata, să-l cunosc și eu pe tata! Într-un cuvânt: ce caut eu aici?!

SovataDar toate îndoilelile s-au rispit de cum am intrat în Sovata. Care pare desprinsă dintr-un cont de Instagram. Te uiți și nu-ți vine să crezi. Stilul ușor vintage, perfect conservat, recondiționat și mângâiat de soarele blajin de septembrie. În stânga – lacul Ursu, renumit pentru proprietățile curative, singurul lac helioterm din Europa, supranumit și “Marea Moartă” a Transilvaniei. Perfect amenajat pentru îmbăieri terapeutice și recomandat mai ales doamnelor.

Lacul Ursu

 

Mă uitam pe geamul autocarului și nu înțelegeam de ce e atât de frumos și de ce aveam eu în mintea mea o reprezentare atât de nedreaptă a noțiunii de “stațiune balneoclimaterică” de vreme ce, în mod evident, această stațiune era o bijuterie! Poate că și altele sunt la fel? Poate pentru că e mai la îndemână să detești România decât s-o iubești? Har Domnului, avem ce iubi!

Iar în Sovata n-o să duci lipsă de iubire: străzi curate, verdeață multă și flori peste tot. Oameni politicoși. Ce-ți poți dori mai mult?

Se poate ȘI mai mult?!

Ei bine, da.

10625154_10153224292049012_3970591780330998945_nPoftiți la Hotel Brădet! Aka… Danubius Health Spa Resort Brădet. Un hotel de două stele, transformat într-unul de patru plus. După o prezentare a istoricului hotelului, gazdele ne-au povestit despre filozofia noului hotel. Un hotel antistres.

Că bine mai sună!

Când auzi “antistres” într-un context balnear, gândul se duce repejor la nămoale și băi cu hidromasaj. Dar nu!

Tratamentul omului stresat înseamnă, pe lângă o scurtă investigație medicală, și o consultație psihologică. “Fericirea nu poate fi durabilă, fără iertare”, susțin cei de la Brădet. Iar la consultația psihologică se adaugă și o discuție pe teme de spiritualitate. Pentru cei deschiși către această dimensiune.

Într-un cuvânt: abordare holistică – trup, minte, suflet.

My kind of fun.

La finalul întâlnirii am fost invitați să vizităm “băile”. Baza de tratament. Ză Spa!

unnamed

Din păcate pentru mine, eu nu prea știu ce-i aia spa. Nu sunt la curent cu ce e nou în materie de împachetări, tratamente cosmetice sau alte gomajuri fine. Nu că nu mi-aș dori, ci… adevărul e că habar n-am. Mental note: de explorat în terapie.

O singură dată am fost la un masaj. M-am relaxat atât de tare, încât după, eram de nerecunoscut: mi se scursese jumătate de față prin colăcelul de burete pe care se sprijină capul când ți se masează spatele, de parcă eram venită din desene animate. O ciocănitoare Woody colagenată și botoxată. Atât de tare m-am relaxat! Cert e că de-atunci, n-am mai fost la niciun fel de tratament îngăduitor cu propria-mi persoană. Rușine să-mi fie.

10659140_10153224553384012_7158805388578392954_nDrept care, plimbându-mă prin baza de tratament a hotelului Brădet, mi-am jurat că o să am mai multă grijă de mine. Când m-oi face eu mare, ofcors. Acum n-am timp.

Și totuși: piscină cu apă dulce și sărată, saună finlandeză, aromasaună, cameră de relaxare, bazin de imersie totală după saună, băi aromatice, baie Cleopatra, cu frișcă și miere (!!!!)  și câte și mai câte!

Probabil vă întrebați cam cât costă o distracție de genul ăsta?

Destul.

Cea mai bună soluție este să vânați din timp ofertele și pachetele de servicii.

Spre exemplu,  un weekend Wellness, cu 2 nopți de cazare cu demipensiune și masa de prânz de duminică, gimnastica de dimineață (apropo, sala de fitness e undeva la înălțime, cu vedere într-o grădină superbă, cu multă lumină naturală; cum naiba să nu faci sport așa?!?! Mă gândesc acum la toate sălile cu neoane și zero natură care se găsesc pe la diverse demisoluri în București… ce păcat!), acces nelimitat la centrul SPA și câteva proceduri balneare, costă 419 lei/persoană.

Iar un pachet de 4 nopți cazare cu demipensiune, acces nelimitat la SPA și 6 proceduri de relaxare, costă 990 lei/persoană.

10659158_10153224612929012_7760070178883531686_nMai trebuie menționat și că, deși poziționat pe ideea de relaxare, te poți duce liniștit cu cei mici, pentru că există opțiuni și pentru ei la Brădet, inclusiv o grădiniță și o educatoare.

Altminteri, două hoteluri surori, aflate și ele tot sub pălăria Danubius Hotels Group așteaptă oaspeții: Hotel Sovata și Hotel Făget.

Și, că veni vorba de copii, (nu, n-am să încep să înșir legendele locului), vă recomand din suflet să vizitați salina Praid. Un spațiu de poveste, unde poți petrece liniștit o zi întreagă cu copiii, pentru că nu te plictisești. Nici tu, nici ei. Tiroliană, mese de ping pong, club Aventura, restaurante, cinema 3D și leagăne fel de fel. Sub pământ SRL. Dar foarte distractiv.

Iar la ieșire, un Kurtos cum n-am mâncat nicăieri.

Într-un cuvânt, o experiență de neuitat. Și-o stațiune ca o vedere perfectă.

10653676_10153226728359012_4982732936218350152_n

10534708_10153226725974012_9141167319587020478_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply