Alegeri și dovlecei

Intru și eu val vârtej în aprozar, ca tot omul grăbit să ia roșii că altceva n-are ce mânca la masa de seară și toată lumea știe că o telemea searbădă cu pâine nu e cea mai fericită alegere, când deodată vânzătorul cel mereu amabil mi se proțăpește în față și:

– Cu cine votați, doamnă?

Mintea mea plină de telemea cu roșii se oprește în loc. Un freeze mic, de 2-3 secunde, cât îmi evaluez șansele. Să fug, n-am unde. În spatele meu sunt dovlecei și vinete. În fața mea – el. Să-l dobor? Neee… e cel mai apropiat aprozar, nu risc o relație stricată, cu atât mai mult cu cât Victoraș șterpelește mai mereu o banana sau un strugure când trecem pe acolo și vânzătorul cel drăguț i le face cadou. Ce să fac, ce să fac? Omul mă privește nemilos.  Vrea un răspuns! La dracu!

electionN-aș fi avut problema asta acum câțiva ani. Aș fi intrat lejer într-o dezbatere, pe argumente, frumos, elegant, doctrinar…, dar nu știu cum se face că de la o vreme a devenit periculos să-ți spui punctul de vedere. Nu știi pe cine ai în față. Sau în listă pe Facebook. Să-l susții pe X? Ți se sare în cap fără drept de apel. Să-l susții pe Y? Și mai și. Z o fi alternativa? No way, n-ai văzut că….?!?!, urlă alții.

Acum câțiva ani, jucam cu niște prieteni un joc. Provocarea era să spui ce-ai face dacă într-o zi ți s-ar da ocazia să faci orice, fără niciun risc de pedeapsă. Nici umană, nici să nu arzi în flăcările Iadului după moarte. Ce alegi? Toți am încercat să ne rezolvăm probleme personale. Șefi nașpa, foști iubiți traumatizanți, să evadăm în Caraibe…din astea. Mai puțin o prietenă, extrem de băgată în fenomenul politic, care, cu privirea pierdută în zare, zice: L-aș omorî pe ……..(insert nume de om politic)…… . Am rămas șocată. Nici nu contează numele omului. Mi s-a părut însă brainwashing să răspunzi așa la un astfel de joc imaginar.

De la un timp, opțiunile nu mai sunt raționale, ci viscerale. Ochii sunt injectați, dinții se încleștează, totul e de o patimă vecină cu rabia și tare mai miroase a ev mediu.

Așa că în România anului 2014, instinctul meu de supraviețuire a ales, în loc de fight or flight, să mintă!

– Ăăăăă….. mă mai gândesc! Da’ auziți, niște prune bune când băgați?

Am plecat de acolo gândindu-mă că trebuie să-mi pregătesc un răspuns diplomat pentru situații din astea. Nu de alta, dar acuși acuși vine campania și…. you can run, but you can’t hide…..

One thought on “Alegeri și dovlecei

  1. Si, tu cu cine votezi?… :)))
    La fel ma simt si eu.Nu am raspuns la intrebare desi imi este adresata tot mai des.Cumplit e ca interlocutorul pare mereu nemilos in fata oricarui raspuns posibil, deci ma apuca panica

Leave a Reply