Erori de proiectare

De când sunt mamă, am o problemă. Bine, probabil am mai multe, dar una mă stresează teribil: nu mă mai pot uita la filme  sau la știri cu aceiași ochi ca înainte. Orice poveste despre vreun părinte mort, copil dispărut/bolnav/mort (Doamne ferește), orice fir narativ în care personajul principal are de dus în spate o viață de orfan și orice amenințare globală/dezastru/Apocalipsă mă termină psihic. Nu pot să nu-mi proiectez copiii peste tot și stau cu sufletul la gură până la final, când Bruce Willis salvează lumea și implicit pe copiii din dotare. E vorba despre un copil mare care trebuie să-și depășească limitele și să învingă niște monștri odioși? Îl distribui pe Vlad numaidecât. E vorba despre un bebeluș/todleraș care se agață de mama lui întru supraviețuire și fix în ultima clipă sunt salvați de la distrugere de un erou american (cum altfel!) care-i scapă din flăcările Iadului? Rolul perfect pentru Victoraș. Moare vreo mamă și lasă plozi distruși de durere? Sunt acolo și mă gândesc cu groază cum ar fi dacă eu aș dispărea într-un vulcan erupt în mijlocul citadelei? Cine ar avea grijă de copiii mei??? Dar așa-mi trebuie dacă mă uit la filme americane arhetipale. Ar trebui să mă profilez pe filme europene, drame personale, unde nu-mi pot proiecta nimic în poveștile alea încâlcite de la care ieși mai confuz decât ai intrat. Deci mai bine nu mai merg deloc la film. Har Domnului, “Tânăr și neliniștit” îmi poate oferi doza de hipnoză parțială până la moarte.

Și totuși o fac. Nu știu cât e empatie și cât e proiecție, dar fix mecanismul ăsta mă face să comit acte de caritate și să donez chiar bani pe care nu-i am. Ceea ce e teribil de frustrant. E adevărat că fără astfel de mecanisme de proiecție, cine știe unde ne-am afla pe scara evoluției conștiinței și sigur că e nevoie de ele ca să funcționăm în societate. Dar tot ele pun și multe bețe în roate!

Spre exemplu, cred că dacă nu ne-am mai proiecta proprii copii în toți copiii de pe planetă, poate am reuși să judecăm mai puțin și, drept urmare, noi, mamele, să fim olecuțică mai unite. Un lucru pe care l-am constatat înainte de avea copii, a fost dihonia viscerală dintre mame. Nici în cele mai aprige confruntări politice nu am văzut mai multă patimă și ură decât într-o dezbatere online pe tema alăptatului sau a cezarienelor. M-am îngrozit. Mi-am jurat că atunci când voi fi mamă nu voi da sfaturi, nu voi vorbi decât în nume propriu și mă voi feri de la a judeca pe cele care aleg alte căi decât mine. Să spunem că în primele două obiective am un oarecare succes (oarecare, am spus oarecare), dar muncesc al naibii de mult cu mine însămi ca să-l obțin pe cel de-al treilea. Pentru că, atâta timp cât nu ești reîncarnarea Maicii Tereza, e de muncă.  Dar, oricât mi-aș mușca limba privind diverse practici într-ale părințitului care mai curând dezbină, decât să creeze empatie, există totuși un fir roșu care unește toate credințele, toate rasele, toate stilurile de parenting și toate timpurile:

Iubirea.

a mother's love

Fotografie 1937. Sursa: http://mentalfloss.com

Iubirea care nu poate fi explicată, descrisă, ci doar trăită și simțită. Iubirea care emană prin toți porii când te uiți la copilul tău și te întrebi ce Dumnezeului ai făcut de-ai primit așa binecuvântare?

japanaese mom

Fotografie 1930. Sursa: http://mentalfloss.com

Iubirea care da, vine mână în mână și cu vinovățiile o mie, și cu speranțele, și cu PROIECȚIILE, și cu golul din stomac, și cu amintirile, și cu oboseala, și cu greșelile, și cu plictiseala, și cu toate acele mecanisme care ne fac nesuferite, ne distrug relațiile și ne catapultează în universuri paralele, în care nimeni nu ne înțelege. Iubirea AIA, ladies and gentlemen, este firul roșu. Care trece dincolo de orice limită, orice condiționare, orice teorie de parenting și orice judecată.

Și poate, dacă ne-am vedea iubirile din ochi mai mult, poate atunci ne-am depăși și limitările mai lesne.

Chiar așa, tu ce vezi când când privești o mamă, oarecare, lângă tine?

Malawi_mom_baby

Sursa: https://scopeblog.stanford.edu/

mom jordan

Sursa: http://jordantimes.com/

2 thoughts on “Erori de proiectare

  1. Ai dreptate! Ceva se schimba dupa ce ai propriul copil.Esti mai usor impresionata de tragediile altor parinti si traiesti cu inima stransa de cate ori auzi la stiri o tragedie. Cred ca ni se intampla tuturor, si cred ca asta ne face sa fim umani si mai buni ca parinti.
    Eu am realizat ca-mi transpun copilul in situatia oricarui sufletel napastuit acum un an, cand la TV rulau doar stiri despre copilasul ucis de caini in Bucuresti. Tin minte ca-mi imbracam odrasla in pijamale cand la TV era prezentata o astfel de stire, si, cu coada ochiului, am prins imaginea baietelului:mic, dulce, blond cu parul inele precum fiica-mea….n-am dormit o saptamana.Ma trezeam in miez de noapte gandindu-ma la prostii care mai de care mai atroce. Aveam o mie de sentimente contradictorii si-un sentiment de teama, compasiune si neputinta de nedescris. Apoi, usor, usor am realizat ca niciun copil din lumea asta nu-mi este indiferent din momentul in care am devenit mama, si asta e un sentiment, pe cat de frumos, pe atat de apasator cateodata.
    Ce vad eu in mamele din jur? Rautate, oboseala, chef de cearta cu altele precum ele. Ce ar trebui sa vad? intr-o lume ideala: liniste. Cand vezi in jur cate nenorociri se intampla, cand ai acasa un copil sanatos care te asteapta, e chiar pacat sa-ti pierzi buna dispozitie cu certuri stupide pe tema I’m the best mom in the whole universe pt ca-l hranesc pe plod BLW si nu cu lingurita(un mic exemplu de hipsterism acerb:)). Nu exista asa ceva..mama perfecta, super-Mom.Pacat ca nu stim uneori sa ne bucuram de ce avem si sa aratam copilului de-l avem exact ce simtim. :(

  2. si pe mine m-au stricat hormonii, sunt mai sensibiloasa. Cu tv-ul insa nu ma pronunt, nu am, renuntarea la el mi se pare o decizie mai buna, avem mai mult timp de petrecut in familie.

Leave a Reply