La mare, la soare, cu copiii din dotare

Cheia succesului în viața cu copiii e să ai așteptări cât mai mici posibil. Având așteptări mari, riști dezamăgiri și depresii pe măsură. În vreme ce, având așteptări care tind spre zero, s-ar putea să descoperi că dracul nu e atât de negru. Spre exemplu, înainte să nasc, aflasem eu că recuperarea după cezariană este cel puțin cruntă. Eu însămi sprijinisem o prietenă care se ținea de toți pereții încercând să facă doi pași după cezariană, chircindu-se de durere în brațele mele. Mă așteptam la dureri atroce. Când colo, ce să vezi? Nici pomeneală de scrijelit pereții de durere. Surprise, surprise! Apoi mai știam că bebelușii nu dorm noaptea, nu mănâncă, plâng non-stop și nu mai poți face nici măcar un duș! Cel puțin în prima lună. Două? Trei? Așa încât, garda sus, pregătește-te mămico pentru Exorcistul, partea a 3-a! Dar vai, bebe dormea. Bebe mânca. Bebe mai și plângea, dar nu non-stop. Iar duș făceam zilnic. Singură. Yey me. Așa încât, începuturile vieții mele de mamă au fost cu așteptări poziționate extrem de jos, realitatea oferindu-mi surprize din cele mai plăcute.

Drept care, înainte de a pleca în prima vacanță cu un todleraș umblător, bălitor de dinți și ne-încă-vorbitor, mi-am alungat spaimele din subconștient care-mi șopteau gânduri sinistre și am ales calea pozitivă, repetându-mi că mereu m-am pregătit pentru rău, iar realitatea mi-a infirmat temerile. Hai mămico, o să fie bine! Să vezi ce-o să te mai distrezi! :)

hahaha

 

Greșit!

Greșit, greșit, greșit!

Eroarea nr. 1: am crezut că, nefiind în prima vacanță la mare cu trupa, voi ști la ce să mă aștept.

Fundamental greșit pentru că, pe principiul aristotelic iarna nu-i ca vara, copilul de 1 an jumate nu e la fel ca bebelușul de 5 luni luat la mare cu un an în urmă. Care bebeluș, unde-l puneai, acolo ședea (plus minus reprizele de alăptat), în vreme ce todlerașul activ nu-ți mai șade pe șezlong și ÎN NICIUN CAZ nu te mai lasă pe tine să citești cartea AIA. Cade. Înghite nisip. Aspiră nisip. Plânge. Țipă. Am menționat sensibilul aspect al nevorbirii? Fapt care te înnebunește! Are opinii, are solicitări, vrea acolo, vrea dincolo, vreai aia, vrea ailaltă. Și nu, nu le vrea acum, le vrea IERI! Și nu le spune, ca omul, le URLĂĂĂĂĂ!

Eroarea nr. 2: știu ce vrea copilul meu, ne înțelegem.

Fundamental greșit! Într-o lume plină de stimuli noi (ai nisip în apartament? n-ai!) o să vrea ce n-are acasă. Și te vei trezi rostind mai des decât ți-ai dori, mantrele magice las-o jos – nu e voie. La care copilul se va conforma, ca un om mare. NOT. Ce va face? Va URLAAAA!

grumpyEroarea nr. 3: avem bunicii cu noi ca să ne bucurăm și noi de concediu

Cel mai greșit! Nu știu alții cum funcționează dar, culmea, copiii mei vor cu……. MINE! Jackpot! Indiferent câți alți oameni mai sunt prin zonă, să ajute, dacă eu sunt pe acolo, și cel mare și cel mic vor sta fie lipiți de mine, fie la un braț distanță, suficient de aproape cât să nu pot face mare lucru pentru mine. Și pentru că sunt frați și pentru că sunt băieți și pentru că ah, Oedip, Oedip…. iar eu sunt mama… jackpot din nou! Sunt cea mai preferată persoană din tot Universul, de pe toate planetele, din toate galaxiile! Cum ar zice Vlad. His words, not mine.

Și da, e bine, e minunat, e confirmarea că ceva ceva tot fac bine, însă nu m-ar fi deranjat să ma iubească mai răruț.

Desigur, nu știu cât de praf m-aș fi întors dacă nu aș fi fost însoțită și de ai mei în această călătorie inițiatică.

Morala? Concedii mai scurte, așteptări sub zero.

Pe de altă parte, ieșirea din rutină face bine la căpșorul copiilor care, vrând nevrând, fac niște salturi uluitoare. Am observat asta după fiecare concediu. Primul Ma-Ma acum l-am auzit. Iar Vlad, un fioros în familie dar un timid în exterior, spre finalul concediului și-a luat inima în dinți și, într-o spaniolă aproximativă, i-a întrebat pe niște băieți de-o seamă cu el dacă poate juca și el fotbal cu ei. Și l-au primit! Și s-a distrat! Și a crescut.

Morala 2: greu maică, dar așa-i în tenis.

 

9 thoughts on “La mare, la soare, cu copiii din dotare

 1. :)) concluzia ta e cea mai importanta: iesirile din rutina le fac foarte bine. si eu am observat!
  Anul trecut, la mare eram la fel cu 2 copii de 1 an jumate si 3 ani. ma regasesc total in tot ceea ce ai scris. doar ca la mine unul dormea cu ai mei in camera (noi am fost cu toti bunicii dupa noi :)) si seara socrii stateau cu cea mare la noi in camaera, dupa ce o adormeam, si noi ieseam sa mai jucam o carte si sa bem o bere/suc cu alti prieteni care erau si ei cu copii dar nu avea cine sa ii pazeasca :)

  anul acesta in schimb mergem singuri, cu amandoi, dar si eu ma incurajez ca va fi bine. ca ma voi odihni zilnic cu ei la pranz (asta astept f mult) si ca ma vor asculta mai mul ca anul trecut la masa si pe plaja … wish me luck 😉

 2. Eu m-am mentinut pesimista si in privinta concediilor.Cu bunica la pachet si pe plaiuri mioritice muuuussaaai, am supravietuit. Fac atacuri de panica la ideea ca trebuie sa stau 10 zile pe o insula, cu urlacioasa cea mica,asteptand avionul de intoarcere.As zori pilotul, as repezi stewardesa, orice numai sa ajung acasa mai repede..
  Anul trecut am simtit si noi trecerea de la bebelusie la toddlerism…sau terorism, ca se potriveste mai bine.:)) Am avut nevoie de concediu dupa concediu…unde mai pui ca garderoba mea de vara a stat in geamantan in vreme ce eu alergam in tenisi in zig-zag, dupa gaza mergacioasa.De ce in zig-zag? Pt ca nu stiu!:)) Asa mergea ea, ba in stanga, ba in dreapta, ba spre un caine turbat, ba spre marginea falezei.Caruciorul care ne-a mancat 1/2 din spatiul pt bagaje?Neinteresant! Of course ca peste tot vedeam familii impingand la carucioare cu copii adormiti de briza marii, sau jucandu-se zglobii cu te miri ce jucarie.Ajunsesem sa oprim cativa si sa-i intrebe sotul ce le administreaza de stau potoliti. :)) Sprasnelul meu n-avea stare si timp cat sa apuce oamenii sa ne indice antidotul zvapaielii, so we got her for life ♡♥♡♥♡♥

 3. Ahh, ce mi-a plăcut că deși vrei să pară că a fost greu, tot răzbate optimism și bucurie de-acolo. Și satisfacții, așa, pe furate măcar. Frumos de tot, zău că mi-a dat și mai multă siguranță pentru concediul cu mașina prin Europa pe care-l pregătesc, cu un puști de șase ani… că, așa cum zici, au nevoie de asta, saltul e uriaș!!! :) Fain, tare fain! Sănătate multă

  • La rece privind, au fost multe plusuri. Dar atunci, pe moment….OMG! Cat despre concediul cu un copil de 6 ani, eu zic sa-l faceti linistiti. E mare, va intelegeti cu el iar plusurile sunt enorme! Nu m-as astepta insa la o apreciere a Monei Lisa la Louvru :)))

   • Ei, clar! Nici eu nu-s capabilă de așa o apreciere…
    Și nu e primul. Îl târăsc după mine peste tot și plec destul de des, e învățat. Dar tot e o provocare fiecare excursie. Mai ales cele cu mașina, cu drumuri lungi…

    Zi bună și veselie să fie!

 4. Primul concediu al copilului in dotare a fost in Turcia, la 1 an al ei. Mai era acolo o familie cu 3 copii, 2 gemeni de cateva luni. Mai erau la restaurant o familie de nemti, copil mare, si fata de o varsta cu fiica mea. Cele mici (romanca din dotare si nemtoaica de la masa vecina) faceau una dupa alta tot felul de prostioare de 1 an: scuipat mancarea, aruncat mancarea, batut cu palmele in masa (in mancare) etc. Dar ce s-au distrat fetele….. Cand am vazut nemtii calmi, am inspirat, expirat, si cerut lavete de la chelneri.
  A, si nu am remarcat bunici in vacanta.

  Astazi fiica mea are activ cel putin 10 zboruri cu avionul dus intors, medii complet diferite, am vazut familii depasite de 1 copil si familii cu 5 copii. Ca o concluzie a mea: parinte stresat=> copil agitat. Copilul preia starea emotionala. Am invatat sa ascult copilul, si copilul a invatat sa ma asculte.

Leave a Reply