Nu neapărat NLP, dar ceva să meargă la toți

Am fost o fire superstițioasă. Nu știu dacă de vină e backgroundul moldav (chiar, oare moldovenii au mai multe superstiții decât ardelenii sau decât oltenii?), cert e că am găsit multe superstiții absolut odioase care mi-au frânat existența de-a lungul vremii și pe care le-am identificat și la alți confrați de-ai mei.

Începem lejer, cu tradiționalul:

Când ieși din casă, pășește cu dreptul înainte. Altfel, ai încurcat-o. Năpasta se va abate pe capul tău, șeful te va beșteli mai abitir decât de obicei și ai toate șansele să:

pisica neagra marti 13Îți taie calea o mâță neagră, drept care ghinionul chiar te va urmări toată ziua! Există, totuși, un antidot: faci 3 pași în spate și-o cruce cu limba-n gură. În marșarier, însă, ai grijă să nu:

Calci pe un canal cu 4 găuri, pentru că se știe: poartă ghinion.

Mai mult ghinion?! Se poate? Ei bine, da. Și abia ai ieșit din casă.

Iar timp de 4 ani, la facultate la Iași, am refuzat cu încăpățânare să trec printr-un anume gang, de teamă să nu pic examenele! Nici după terminarea facultății n-am îndrăznit să merg pe acolo… Brrr…. Dacă funcționează superstiția și pentru evenimente din viitor?!

Dar ce ne facem cu supersitițiile dedicate copiilor? Ooo, aici avem unele de-a dreptul sinistre.

Spre exemplu, nici până-n ziua de azi nu pot umbla prin casă cu o singură șosetă în picioare, de teamă că moare mama sau tata. Sigur, ce legăture are cu Crăciunul, veți întreba? Și de ce ar umbla cineva cu doar o șosetă în picioare, de nebun, prin casă? Supersiția spune că dacă umbli cu ciorapii desperecheați, moare unul din părinți. Da, asta știu de-o viață și nicio clipă nu am pus la îndoială infecta convingere. Drept care, poate să sune telefonul mult și bine, dacă eu nu am ambele șosete în picioare, nu mă pot urni din loc nici măcar un pas.

De asemenea, dacă minți că vezi pe cineva venind, dar omul nu vine, e semn că omul așteptat va veni supărat. Logic, nu? Așa mă păcăleau pe mine copiii în cartier… Ce-i drept, singura dată când s-a confirmat superstiția asta a fost când, din drag pentru copiii din incintă (sau din prostie), am aruncat peste balcon, nucă cu nucă, metodic, un sac întreg de nuci. Nuci care altfel și-ar fi împlinit menirea de a deveni umplutură pentru cozonaci și alte minunății asemenea, un an întreg. Simțeam eu că nu e tocmai o idee bună să arunc nucile peste balcon, dar încurajată de ovațiile copiilor adunați sub balcon, care-și umpleau tricourile cu nuci, am continuat, întrebând din când în când:

– O vedeți pe mama?

– Da, uite-o că vine!

– Aoleu, fugiți repede, să nu mă prindă!

– Nu vine, măăă, te-am păcălit….

Și tare supărată a mai venit.

Voi ce tâmpenii aveți băgate-n cap? Oare străinii au și ei asemenea superstiții?

 

6 thoughts on “Nu neapărat NLP, dar ceva să meargă la toți

  1. E clar de vina background-ul moldav, eu nu le stiu decat pe cele cu pornitul cu dreptul si cu pisica neagra, si nici pe alea nu le respect :-)
    Pe vremea mea erau insa o groaza de zvonuri care se amplificau folcloric (exista, totusi, o cenzura comunista si la informatie). De ex., sa nu mananci partea alba de sub miezul pepenilor, ca faci cancer. Sau sa nu bei apa dupa nu mai stiu ce, ca faci friguri (ce-or mai fi si alea, friguri?). Ma bucuram cand mi se batea ochiul stang si ma manca palma de pe aceeasi parte – acum stiu ca e lipsa de calciu si, respectiv, o usoara alergie. In schimb, am pastrat intr-un mod bizar obiceiul de a face o cruce pe paine inainte de o taia, pt a avea paine tot timpul, desi sunt atee.
    Iar pe copilul meu l-am invatat ca superstitiile altora sunt prostii; o sa aiba tot timpul sa isi creeze propriile ritualuri aducatoare de noroc.

  2. Oho da cate stiu!(poate tot din cauza radacinilor moldovene :D) Sa iesi cu dreptul, sa eviti pisica neagra si sa nu mergi niciodata cu doar o soseta le stiam si eu. Adaug e naspa cand intalnesti un popa, marti 13 poarta ghinion evident, daca spargi o oglinda sapte ani de ghinion, nu e bine sa te uiti intr-o oglinda crapata sau ciobita, sa nu cosi niciodata un lucru cand esti imbarcata cu el ca iti cosi norocul, sa nu stai in fata maturii cuiva care matura ca nu te mariti niciodata, daca versi piper te certi cu cineva si lista poate continua :)))) Nu stiu cat am crezut in ele, dar e una care am aflat-o cand “am mai crescut” si care ma urmareste:sa nu incepi niciodata ceva nou(un proiect, etc) in ziua de marti pentru ca nu il vei termina niciodata.Faptul ca singura data cand am incercat sa ma las de fumat dupa 18 ani a fost intr-o marti si pentru ca dupa 3 luni am recidivat, evident ca esecul l-am pus pe baza acestei superstitii :))))
    Si da, si strainii au superstii.Si vorbesc despre italieni pentru ca traiesc printre ei. Pisica neagra aduce si la ei ghinion, dar nu sa o intalnesti ci daca o ai in casa.La ei nu e cu marti 13, e cu vineri 17, insa nu am reusit sa aflu de ce asa. Poarta ghinion sa deschizi umbrela in casa. In schimb poarta noroc bufnita si broasca testoasa, iar ardeiul iute aduce spor la bani.
    Chiar! La noi ce poarta noroc? 😀

Leave a Reply