Epoca suflatului în iaurt

Încep abrupt: nu sunt o mamă bio. Ce-i aia o mamă bio? Is it a bird? Is it a plane? Well, nu am o definiție oficială, dar iată ce înțeleg eu prin asta:  o “mamă bio” este acea mamă care se preocupă constant, zi de zi, de mâncarea pe care i-o dă juniorului și întregii familii, o mamă care are surse de hrană “curată” (în accepțiunea general valabilă a “curățeniei” zilelor noastre – carne, ouă, lactate direct din bătătura vreunui om gospodar atent ales), cu care jonglează mai ceva ca marii retaileri, de unde, apropo, nu cumpără (aproape) niciodată, sau foarte rar și atunci doar pentru consumul propriu (pentru că, de cele mai mutle ori, mama mamei bio nu a fost deloc bio). Pe lângă micii crescători de carne curată, mama bio mai are și surse de legume și verdețuri bio, pe care le comandă online și pe care le primește la ușă, surse de siropuri, dulciuri artizanale și alte lucrușoare home-made, iar mâncarea este întotdeauna gătită proaspăt în casă. Mama bio mai are și subdiviziunea “mama raw vegană”, dar n-o să intrăm în amănunte, deoarece acolo treaba e și mai complicată.

De ce tonul ironic, sarcastic și oarecum superior pe care probabil îl sesizați? Și care probabil a stârnit deja în cele care se recunosc în descrierea asta o furtună de nervi?… Simplu. Sunt foarte invidioasă. V-ați liniștit? V-ați calmat? Nu, nu vreau să-mi bat joc de voi, ci să scot pălăria în fața voastră, mame bio de pretutindeni și să-mi declar public micimea. Sincer mi-aș dori să fiu ca voi. Mi se pare admirabil efortul pe care-l depuneți și recunosc deschis că eu nu sunt capabilă să-l fac.

Cantitatea de energie depusă în identificarea tuturor acestor surse de hrană curată mă secătuiește de forță. Asomeecards-Dinner-Every-Nightbia mă urnesc să gătesc zi de zi, să fac meniuri separate pentru copilul mic (căruia mă străduiesc să-i imprim niște obiceiuri alimentare pe care le consider a fi cât de cât ok, pe care le acceptă în proporție de 99%…) și pentru copilul mare, care e un mofturos fără pereche și care acceptă aproximativ 5 feluri de mâncare și atât (nu tocmai sănătoase și departe, foarte departe de modelul raw vegan, if you know what I mean), încât aprovizionarea trebuie să o fac pe repede înainte de la Mega-ul arondat, precum circumscripțiile electorale, blocului meu. Nu, nu am timp să mă duc la nicio băcănie veselă, să achiziționez o anume zacuscă făcută de niște mâini zbârcite de bunică octogenară într-un sat pe lângă București, nu am timp să ajung la marile centre comerciale (sunt prea departe!) și nici disponibilitatea să sap Internetul pentru acei micro-producători care să-mi aducă răchita de legume la ușă. Plus că nu am încredere nici în băcănii overpriced, nici în etichete bio aplicate în România, iar în privința celor de afară… nu mă dau afară banii din casă.

În plus, ca să fie tabloul complet, nici nu mai știu ce să cred în materie de nutriție. Am mai scris despre asta, nu mai reiau.

Așa încât nu am văzut nimic în neregulă cu o vizită la fabrica Danone, care mi s-a propus acum vreo două săptămâni. Super! Chiar eram curioasă. Știam că au o problemă de imagine overall, așa că mi-am propus să-i întreb cum s-au pricopsit cu ea. E drept că, din perspectiva de fost copywriter care a lucrat pentru Danone, puteam să înțeleg vibe-ul negativ (mrrr…. feedback, feedback, feedback, feedback. and again.), dar cum totul s-a întâmplat într-o viață anterioară, am acceptat invitația cu inima deschisă, gata de experiențe noi. Ce se putea întâmpla?

De cum mi-am dat tradiționalul check-in la infama fabrică, au început să curgă huiduielile. În fine, exagerez puțin de dragul efectului stilistic. Dar cu siguranță că oprobriul public a existat, odată lansată întrebarea mea – de ce are Danone imagine proastă? Spicuiesc din analele postării: “otrăvesc consumatorul”, “folosesc aracet in iaurt“, “nu mai tineti minte scandalul dioxinei in iaurt din 2007?“, “Iaurturile lor nu sunt cumva facute din lapte praf?” și altele, teribil de subiective.

Ok, deci e groasă. O să mă bată lumea pe stradă dacă zic că mănânc Danone? Or să mă prindă și-or să mă lege și-or să mă pună să jur că n-o să ma mai ating de iaurt corporatist multinațional, câte zile oi avea?!…

Perspectiva era sumbră. Bloggerițe cu state vechi mă consolau discret, offline. Eram, totuși, în vizită la o  fabrică de iaurt, nu la una de… amfetamină! Alte mămici invitate și ele la discuție puneam întrebări extrem de pertinente și de bine documentate: despre proteine, despre zaharauri, despre glucide, despre culturi…. Doamne, ce căutam eu acolo?!? Vorbeam despre iaurt sau despre focoase nucleare?!

Brusc, m-am simțit mică. Eu nu știam nimic din toate astea! Mă ghidez în deciziile de la raft după fix bunul simț. Citesc etichetele, dar nu pot afirma că înțeleg pe bune tot ce scrie acolo. Îi povestesc lui Vlad și-i voi povesti și lui Victor despre publicitate, despre ambalaje, despre marketing, despre mesaje subliminale, despre teoria conspiraței, despre corporații malefice (vezi Big Tobacco) dar și despre paranoia, despre mania persecuției, despre extreme. Ce nu voi putea face niciodată, însă, este să intru cu arme și muniție într-o discuție despre chimie, nutrienți, nutriție și organism. Nu-mi place nici panta tradiționalistă, în care ne amintim de vremuri demult apuse, cu străbunici care transmiteau maiaua din generație în generație, nu mă regăsesc în fantasma vremurilor de odinioară și nici nu îndrăznesc să intru într-o discuție sterilă cu oameni care au alt fond decât mine. La dracu, eu nici brânzica aia calcică, “predată” la diversificare, n-am fost în stare s-o fac!

Așa încât, dacă-mi permiteți, voi povesti pentru cele ca mine: mame care învață din mers, mame care nu pun doar copilul, non-stop, pe primul loc, mame care preferă fie să petreacă timp cu copiii, fie să facă ceva pentru sufletul lor decât să stea în bucătărie, mame care nu se vor califica la premiul “Mother of the year”, dar care, când se uită în oglindă, văd mai multe dimensiuni ale sinelui acoperite. Which is fine. Evident, nu trebuie să fii musai mamaă sau femeie ca să… get my point. Așadar….

Fabrica DanoneDragilor, am fost în fabrică la Danone! Normal că au o problemă de imagine, de vreme ce ei acceptă să-și deschidă porțile și-și afișează inoxurile sterile, în vreme ce alții fac reclame semănătoriste! O doamnă extrem de profi ne-a explicat procesul de producție, ne-a răspuns calm la toate întrebările venite pe toate căile de comunicare (și credeți-mă, unele din întrebările alea erau mai mult răutăcisme decât întrebări pertinente) și ne-a plimbat prin fabrică, explicându-ne la fiecare pas ce anume vedeam. Și-au asumat limitările, ne-au povestit despre Danonino, au recunoscut că produsul de azi a urmat un parcurs evolutiv care încă nu s-a terminat, iar mie treaba asta mi-a plăcut. Au fost fair.

Oricum, preferatul meu rămâne Oikos. Am eu o treabă cu iaurtul grecesc…

reguli igienă Danone

 

Până să rămân însărcinată, eram și eu în rând cu lumea bună: vânam târgurile de produse tradiționale, cumpăram la supra preț produsele lui taica Gheorghe din Fundu’ Moldovei sau eterna telemea de Sibiu (că ce altă brânză se mai vinde în capitala asta?!) și mi se părea că mă infuzez de sănătate, de tradiție, de dragoste de neam. Așa încât sfatul medicului, de a nu mai consuma produse “de la țăran” pentru că [insert pomelnic de boli], m-a prins pe nepregătite. Cum?? Nu erau safe? Aoleu! Păi noi ce mai mâncăm? Răspuns: produse pasteurizate. Igienizate.

Hmm… ce concept interesant.

Zică lumea ce-o vrea, dar ăștia de la Danone sunt obsedați de igienă. Peste tot, avertismente, indicații, săpunele…. Complexant. Dar presupun ca e mai bine așa.

Aș putea povesti până poimâine despre vizita în fabrică, dar simt că se cere o încheiere.

Mi se pare că, în toată zarva asta legată de nutriție, anumite aspecte țin poate mai mult de imagine și mai puțin de fapte. Mi se pare că realmente e de bon ton să nu mănânci Danone, nu pentru că e un iaurt malefic, ci pentru că… dă bine să nu mănânci Danone și punct. Așa cum e de porc să-ți placă filmele mainstream, tu fiind un intelectual rasat, amator de indie obscur. E o impresie doar. Poate mă înșel. Oi fi eu complexată.

Trăim o eră ambiguă. Nimic nu e sigur, nimic nu e definitiv, totul e pus sub semnul întrebării. Dar, așa cum le voi spune copiilor mei toată viața (cărora da, le dau să mănânce și Danone și Olympus și Napolact și alte mărci găsite la sfânta Mega): filtrați, filtrați, filtrați – cât din ceea ce credeți vă aparține și cât v-a fost “plantat” în cap, de alții?

Merită reflectat, în toate direcțiile posibile.

8 thoughts on “Epoca suflatului în iaurt

 1. Transpui atat de fidel problemele mamicilor din ziua de azi incat nu ma pot abtine sa nu fac lumina ( asta dupa ce gust din plin ironia si rad copios ). Stiu ca sunt o fericita, ca am toate informatiile inca dinaintea sarcinilor si nu trebuie sa cer sfaturi nimanui. Pe de alta parte realizez cat de dificil este pentru restul mamicilor sa tot caute si sa filtreze informatii. Cu toate studiile pe care le am, nu am devenit o fanatica in ceea ce priveste alimentatia familiei mele. Ideea de baza este ca atunci cand stii ca ceva iti dauneaza, inconstient incepi sa eviti consumul. Deci primul pas este informatia. Mamicile ar trebui sa o primeasca de la pediatri. Unii au timp sa studieze si sa le ofere, altii nu. Pacat. In privinta copiilor, lucrurile nu sunt foarte complicate. In primul rand, ei se cresc cu dragoste. Alimentatia nu se poate impune atat de devreme. Doar limitele. Fac eforturi sa il hranesc sanatos. Cand refuza, ii dau alte alternative sanatoase. Cand le refuza si pe acestea ajungem la cele mai putin sanatoase. Este prea devreme sa ii explic. Oricat ma chinui eu sa ii dau broccoli si avocado, lui tot bucata de slanina de la buni ii place. Si stiu ca uneori primeste si ciocolata. Nu pot sa le interzic. Insa pot sa limitez consumul de E-uri care sunt cu adevarat daunatoare. Aici incepe alt razboi…cel al etichetelor. Daca nu ai master in chimie sunt greu de digerat…
  In cazul piticilor, adevarata educatie nutritionala ar trebui implementata in timpul educatiei timpurii. Ar fi usor si pentru mamici sa ii pregateasca legume, daca el vine si cere, pentru ca i s-a spus de 10 ori ca sunt sanatoase, te ajuta sa vezi bine, auzi tot, cresti mare etc, si in plus le mananca toti din jur.

 2. E simplu…efectul de turma. Nu stiu daca faci parte din grupul mamicilor de pe facebook. Sunt vreo 20 de mii. Initiativa de a fi creat a fost buna, dar s-a transformat in ceva de neimaginat. Uneori intru seara sa ii citesc sotului meu si radem pana la epuizare. ” Incultura naste monstrii ” – perfect adevarat.
  De exemplu, unei mamici care s-a ingrasat in primele luni de sarcina foarte mult, pediatrul ii recomanda sa fie atenta la alimentatie. Nu i-a dat detalii, probabil din lipsa de timp. Eu i-as fi spus ca este in pericol sa faca diabet gestational. Ea, a ajuns acasa si a intrebat mamicile ” daca li se pare normal “. Ele i-au sarit in aparare. Cateva i-au dat dreptate medicului, dar daca citeai tot proportia celor pro ingrasat era foarte mare. In concluzie…ce conteaza sfatul medicului cand sute de persoane iti spun altceva? Si ce conteaza cine sunt acele persoane? Important e ca sunt mai multe. Daca reusesti sa treci peste faptul ca este trist ce se intampla, partea comica este uneori mai buna decat o comedie. Nu as vrea sa deschid subiectul Danone acolo, sa vezi cum se strang mii de comentarii si incep sa se certe intre ele. Acum ceva timp scria cineva ca se adauga fecale de porc in iaurt. Cum sa le explic ca exista bacterii care se izoleaza in acest mod si apoi se inmultesc in mediu controlat, perfect igienic? Este o practica mai veche, nu stiu dace se mai utilizeaza, dar este un proces biologic. Cum sa faci iaurt din lapte fara bacterii? De unde sa le iei daca sterilizezi laptele? Informatii la un click distanta…dar daca vecina nu e de acord, la naiba cu toata stiinta si cercetarile.

  http://www.modernfamilydiet.com

  • M-am ferit de forumuri! Nu sunt nici pe grupul sus mentionat. Adevarul e ca in online, informatia se propaga fff repede. Iar cand informatia e falsa…well….

 3. Pe mine ma distreaza mereu “informatia” inghitita cu ghiotura fara sa o judeci putintel. De exemplu a fost nu stiu ce scandal ca iaurtul Activia contine bacterii din fecale. Eu stau si ma intreb daca cineva chiar si-a imaginat ca se vidanjeaza vreo doi kilometri de case si apoi se extrag bacteriile respective si se pun in iaurt. Pentru ca, pe bune, asa de mare a fost isteria. Si totul de la un articol sau doua mai alarmiste, pentru ca de sapat mai in profunzime n-a sapat nimeni. Eu si fara sa sap, doar punandu-mi mintea la contributie, mi-as fi imaginat ca iaurtul respectiv contine o bacterie (si cuvantul bacterie nu inseamna neaparat ceva rau, si bacteriile care papa laptele si il transforma in iaurt sunt tot bacterii) similara cu cea care transforma bolul alimentar din stomac in fecale (si prin urmare se regaseste si in fecale), bacterie probabil sintetizata in laborator. Idem cu Pepsi (sau Cola?) si nu stiu ce compus luat, chipurile, din fetusi avortati. Este atat de dificil sa gandesti singur in epoca asta a internetului incat nu ma mai mira nimic. Banuiesc ca cei isterizati de bacteriile din fecale nu stiu ca branza la taran se face cu cheag din stomac de vitel. Stomac, pe bune, din ala in care s-a digerat mancare care probabil a fost eliminata sub forma de balega la un moment dat. Cheagul lichid are chiar o culoare dubioasa, maronie. Idem cu scandalul cu colorantul din iaurt extras dintr-o insecta. Asa, si? In Italia exista o bautura intreaga facuta din insecta respectiva, se cheama Alchermes. E ok sa mancam paste colorate cu cerneala de sepie (extrasa, cum altfel, din sepie) dar nu e ok sa bem lichior de insecta pentru ca cefalopodele sunt mai evoluate decat insectele, sau de ce?

Leave a Reply