Două liniuțe roz

Câtă vreme am fost fumătoare, niciodată nu mi-am pus în mod real problema fumatului în sarcină. Ce-i drept, la vremea respectivă nu-mi prea puneam problema de sarcină, convinsă fiind că nu voi avea niciodată copii. Și-atunci, why bother? La un moment dat, o colegă de serviciu, fumătoare, a rămas gravidă. Așa cum era de așteptat, ceilalți colegi, dar mai ales colege, au început s-o hăituiască: “Tu tot mai fumezi?” “Nu te gândești deloc la copil?” “Tu știi ce malformații pot apărea?” “Ești nebună!”.

Biata femeie nu știa unde să se mai ascundă să-și fumeze țigara. Se simțea jenată, neputincioasă și furioasă. Știa toată teoria (sau poate doar o intuia), dar fumatul era pentru ea plăcerea supermă, așa încât nu exista, de fapt, nicio alegere la mijloc. Bașca, sora ei fumase toată sarcina și născuse o mândrețe de fată, fără nicio problemă. Se putea. Mai mult decât atât, într-o zi ne-a povestit cum însuși doctorul ei a sfătuit-o să nu care cumva să se lase, că-i cauzează probleme copilului.

Toate argumentele din lume convergeau spre aceeași concluzie: e ok să fumezi în sarcină. Din acel moment, colega mea a început să fumeze fățiș, sfidând toate privirile piezișe care-i erau aruncate. Fuma la recomandarea medicului!

Bine măcar că  renunțase la cafea, alcool și mânca fructe și legume. Era în regulă. Nu știu dacă gemenii s-au născut bine (am aflat ulterior că avea gemeni), pentru că drumurile noastre s-au despărțit. Știu însă că sarcina nu i-a fost deloc ușoară din cauza oprobriului public și al deselor crize de vină pe care ni le mărturisea nouă, celor 2 colege fumătoare, cărora sincer nu ne păsa de fătul/feții din pântecul ei. Eu eram fericită că dacă, Doamne ferește rămân gravidă, o să pot continua să fumez, pentru că ăsta era sfatul medicului, nu? Cine eram eu să pun la îndoială o autoritate medicală?!

bebeAnii au trecut, m-am lăsat de fumat, am înțeles ce se află, de fapt, în spatele aparentei plăceri, am trăit senzația de eliberare pe care metoda Allen Carr ți-o dă, m-am ținut de respectat instrucțiuni, am învățat pe rupte și am devenit terapeut, astfel încât, în momentul în care am văzut cele două liniuțe firave roz pe testul de sarcină, primul meu gând a fost: “Bine că m-am lăsat de fumat!” După care m-am bucurat că rămăsesem însărcinată. Între timp, convingerile mele într-ale copiilor se schimbaseră și ele.

Bucuria “Bine că m-am lăsat de fumat” este una dintre cele mai mari bucurii pe care le are o femeie care se pregătește să devină mamă, care deja este însărcinată sau care mai are puțin și naște. Știu sigur că dacă nu m-aș fi lăsat de fumat, și eu aș fi fumat în sarcină, baricadându-mă în spatele unor mituri propovăduite drept adevăruri supreme, simțindu-mă judecată la fiecare rotocol de fum pe care l-aș fi tras cu sete, pentru privitorii băgăcioși, dar cu inima ruptă de frică, pentru mine.

Dacă te regăsești în această situație ambivalentă și dacă ești în căutarea unui loc în care să te simți în siguranță, nejudecată, ajutată în mod real și susținută în acest demers teribil de curajos, te aștept vineri, 30 mai, la ora 18.00, la Fundația Crucea Albă, în București, str. Parâng, nr. 43, să povestim un pic despre ce-ar însemna eliberarea ta din stările conflictuale legate de copil și de fumat. Vei vedea cât de ușor este să te simți împăcată și liberă!

cover_allencarr_FCA copy

Leave a Reply