Vina de-a fi mamă

Hol de maternitate. Zgomote de spital în fundal. Doctori și asistente umbând de colo colo. În difuzoare, o voce blajină repetă în loop:

“Bun venit în Universul Maternității! De acum încolo, vei experimenta, odată cu cea mai mare dragoste din viața ta, și cea mai mare vină din viața ta. Vei simți ce înseamnă insuficiența. Oricât te-ai strădui, nu vei considera niciodată că faci ce trebuie/îndeajuns pentru copilul tău. Distracție plăcută!”

Dacă s-ar face un film despre ce înseamnă să fii mamă, așa ar trebui să înceapă. Cu disclaimerul ăsta repetat obsesiv. Pentru că, ce poate fi mai obsesiv decât sentimentul de vinovăție? Care, în cazul mamelor, nu se termină niciodată. Mai mult decât atât, el se accentuează pe măsură ce crește copilul.

Oare l-am alăptat suficient? Oare ar fi trebuit să mă opresc mai devreme? Am făcut bine c-am dormit cu el în pat? Oare nu era mai bine dacă-l obișnuiam în camera lui? E bine că am început cu suc de fructe? L-oi fi condamnat la obezitate? E greșit că-i dau lactate? E bine pentru el să stăm tot timpul bot în bot? Îl traumatizez dacă-l las cu o bonă? Grădiniță alternativă, să-i dezvolt creativitatea? Sau doamnele de la stat, să-i fie ușor mai târziu, la școală?

Și câte și mai câte!

E suficient să te uiți stânga-dreapta, ca să te întrebi. Dacă eu am greșit? Axietatea și vinovăția merg mână-n mână.

Și nimic nu le strârnește mai bine decât mamele aparent perfecte, la fereastra cărora ne așezăm și privim cu nesaț înăuntru. Le vedem cum se joacă și interacționează mereu cu copiii, cum fac de mâncare cu mânuțele lor, țin casa curată și reușesc în paralel să jongleze și câteva proiecte personale.

Image

Oh well, screw that!

Oricât de organizată ai fi, ziua tot 24 de ore are. Și corpul privat de somn clachează. O regulă de aur pe care am învățat-o în publicitate zice așa: what you see is NOT what you get.

Așa încât, înainte de a cădea în butoiul cu lamentare și auto-vinovăție, hai să gândim logic:

1. Nu știi dacă și cât ajutor au la dispoziție aceste femei.

2. Nu știi cât timp petrec ele, de fapt, cu copilul. S-ar putea să prefere să gatească felul elaborate de mâncare, decât să se joace cu copilul. Nu știu, dar mie rețetele de 20 de minute ale lui Jamie Oliver îmi iau o oră. Asta pentru că, ați ghicit, sunt nepricepută.

3. O casă ordonată în care trăiește un copil mic e semn că acel copil fie trăiește în altă parte, fie, din nou, mama preferă să facă ordine.

și

4. Nu este posibil să le faci pe toate, de nota 10. Posibil să-ți iasă unele. Dar nu toate, deodată.

Motiv pentru care, eu una încerc să gândesc în termen de priorități. Pentru că nu, nu întotdeauna copilul mic e prioritar (vai, ce urât, merit să fiu biciuită în piața publică). Uneori e el,  alteori e frate-su, alteori sunt eu sau tată-su, alteori e cuplul nostru prioritar. Și da, rareori e ordinea din casă. Biata casă.

Dar iată că și pe mine mă macină vinovăția. Pentru că eu am ajutor. Deci, nicio scuză!

Rămâne cum am stabilit. Noi să fim sănătoși.