Baieti si mame de baieti

O prietenă postase zilele trecute pe Facebook (unde altundeva?) imaginea alăturată care, desigur, a stârnit o întreagă discuție despre “dragostea eternă” dintre nurori și soacre.
Întrucât sunt eu însămi mamă de băiet (și mă mai fac), am uitat preț de câteva momente experiențele mele cu diverse soacre pe care le-am avut de-a lungul vremii și am încercat să mă pun eu în papuci de soacră, privind prin ochelarii magici peste vreo 20-30 de ani, la nurorile mele.
În  primul rând, cred că tot răul de mai târziu începe de foarte devreme. Cu mame ultraprotective, care confundă dragostea de copil cu dragostea de control. Mame care aproape le mestecă dumicatul de mâncare înainte de a-l pasa în ciocul baiețeilor. Pentru un minim de efort, desigur. Mame care îi învață de mititei că anumite munci nu sunt pentru ei – vezi bucătăria, gospodăria etc. 
E foarte adevărat că aici pun un umăr vârtos și soții din dotare, al căror exemplu este copiat întocmai de odraslele de același sex. Asadar, contează și cum îți așterni cuplul.
Deci, dacă vrei să te suduie nora, ai grijă să faci tu tot în casă. Fii o gospodină! (așa cum îi place soacrei tale să te știe)
1.     Spală rufele doar tu.
Pentru că, nu-i așa, doar tu știi să diferențiezi albul de roșu. Tu și numai tu știi unde se pune detergentul, ce fel de detergent trebuie cărui chilot și în ce găurică se toarnă balsamul de rufe. Te-ai antrenat o viață pentru asta și acum, iată, știi cum se pornește o mașină de spălat rufe.
2.     Fă ordine prin casă tu și numai tu.
Tu știi exact unde e locul papiotei, în ce unghi stă castronul câinelui și cu ce piesă de mobilier trebuie să se alinieze covorul din sufragerie. Colocatarii casei se vor învăța cu o anumită imagine și, ca să nu-i deranjezi la retina, o vei recrea zilnic. Numai tu posezi arta datului cu asipratorul și ești în stare să te lupți cu oricine cutează sa manevreze șturlubaticul maț. Evident, vei câștiga.
3.     Bucătăria este locul tău și doar al tău.
Ca altcineva să intre în bucătărie și Doamne ferește! să te ajute sau să gătească ceva, e nevoie de trecut multe piedici: lasere invizibile, amprentă oculară și ca să pornească aragazul – rezolvarea unui cifru inventat de Leonardo da Vinci. Așa-i că-ți alungi soțul din bucătărie, pe motiv că te încurcă? Daca da, așteaptă-te să te urasca nora.
4.     Nimeni altcineva în afară de tine nu se pricepe să facă cumpărături.
Tu știi cum arată o roșie care are și gust, știi să cumperi un ulei de măsline care să meargă și la gătit, nu doar la salate și evident, doar TU poți citi eticheta alimentelor, ca sa eviți E-urile și amidoanele inutile. Motiv pentru care nu ai încredere în nimeni cand vine vorba de mers la Mega Image. Adevărul e ca-ți trebuie un master ca să faci cumpărături…
Cu alte cuvinte, dacă prințișorul a avut o viață de basm acasă, cu o servitoare pe post de mamă, va încerca să recreeze aceeași atmosferă în propria lui casă. Doar că… tu visezi la o prințesă pentru el. Și el la fel. Problema e că prințesele nu spală, nu gătesc, nu fac curat în iatac. O vei judeca și pe ea și pe mă-sa, fără să te gândești o clipă, că poate nici tu nu ești lipsită de prihană.
Ce-i de făcut?
You know every day when you come home from work and you ask me what in the world do I do all day?’ ‘Yes,’ was his incredulous reply. She answered, ‘Well, today I didn’t do it.”
În primul rând, renunță la control. Și ce dacă nu aspiră soțul sau băiatul TOATE scamele de pe covor? Fac o treabă mai grozavă decât aspiratul covorului: te ajută pe tine. Iar asta e mare lucru. Ce dacă nu cumpără fix legumele congelate pe care le-ai scris tu pe listă? Măcar n-ai mai cărat sacoșe. Evident, ideal e ca toți membrii familiei să-și dea interesul pentru o minimă armonie în gospodărie, dar nu fi absurdă.
Apoi, coboară-ți plodul de pe piedestal. Revino cu picioarele pe pământ și nu mai fantasma duios la povești cu prinți si prințese. Așa cum nici tu nu ești regina Angliei, nici el nu e vreun prinț. Mai bine privește-l ca pe un om normal, cu calitățile și defectele sale, cu abilitățile și stângăciile lui, care ar fi bine să se descurce la o adică si singur. Și nu-ți dori o prințesă pentru el, pentru că prințesele sunt ”high maintenance”. Și nu vrei sa afli pe cine va prefera băiețelul tău peste 25 de ani: pe tine sau pe tzutzurica lui cu unghii false?
Mai bine dorește-ti pentru el o femeie normală, care, chiar dacă nu se pricepe la ceva anume, sa aibă disponibilitatea să învețe. Și să-l iubească sincer pe băiatul tău, ca să vrea să învețe și să-și dea silința. Și mai dorește-ți, dragă mamă de băiat, ca în viitorul lor cuplu să fie respect reciproc, dragoste și echilibru. Nimeni nu trebuie să fie sclavul nimănui și nimeni nu trebuie să fie prințul sau regina nimănui.
Oameni suntem! :)

4 thoughts on “Baieti si mame de baieti

Comments are closed.