Performanta este buna. Dar depinde pe cine intrebi

In ziua de azi e desuet sa fii performant. Vedem asta peste tot. De la politicieni agramati, pana la asistentele baltate din crucea noptii, recunoastem in tot si-n in toate tarele unei societati din care lipseste de ceva vreme cartea.

“Tocilari”. Ni se arunca asta din varful limbii cand eram la scoala. De ce? Pentru ca indrazneam sa invatam. Eram interesati si de altceva decat de barfele de cartier. Aveam preocupari in afara orelor de scoala, care culmea, nu implicau spartul semintelor in fata scarii de bloc. Cine avea tupeul sa plaseze etichete? Pai tocmai certatii cu cartea. Cei pentru care prapastia corigentei era mai mereu periculos de aproape.

“E vina profesorilor!” “Sistemul e bolnav!” Striga glasuri de copii. Asa. Si? Mataluta ce cusur ai sa fii curios? Sa vrei sa inveti? Sa afli lucruri noi? Pe vremea aceea nu exista Internet, dar existau biblioteci. Aaa….pai era anevoios sa mergi la biblioteca. Mai bine bateam mingea pe maidan. Reperul de performanta de astazi il reprezinta numarul de like-uri adunate pe o poza sau numarul de comentarii strans la un status.

Mai nou, e gresit sa-ti pui copilul sa invete. Pare-se ca lupta pentru afirmare in clasa e vatamatoare pe viata. Competitia – traumatizanta. Cat despre olimpiade… Ororile comunismului si chintesenta raului se aduna in faza pe oras. Da, nici mie nu mi-au placut TOATE obiectele. Eram buna la unele, slaba la altele. Dar numai asa afli ce-i cu tine. Nu am devorat cu nesat “Neamul Soimarestilor” si nici “Fratii Jderi”, dar in loc de Sadoveanu citeam Irving Yalom si Michel Tournier.  Da, nici mie nu mi-a placut cand ma intreba mama ce nota a luat cutarica din clasa. Dar acum ma intreb daca nu cumva si tactica asta a dat roade si-a creat adultul complet si insetat de cunoastere, care sunt acum.  Da, am avut si eu profesori de tot rahatul pe care i-am detestat profund. Dar am ales sa-mi iau seva dinspre profesorii pe care-i iubeam. Si da, am fumat si eu in spatele scolii, dar de chiulit chiuleam la biblioteca. 😉

Poate nu intamplator, stirile despre olimpicii patriei la competitiile internationale sunt lasate la coada buletinelor de stiri. De ce sa ne intereseze performanta? Performanta ne supara. Excelenta ne roade. Pe cine?

Niciodata nu am auzit vorbind cu obida despre studiu pe cineva care a fost bun la scoala. E normal. Cand urasti studiul, nu ai cum sa ai nostalgii legate de scoala mai tarziu. Scuipi in san si fugi mancand pamantul.

Dar poate ca eu am avut noroc. Noroc sa vin pe Pamantul asta cu niste date diferite de ale altora. Noroc de doi parinti care sa-mi incurajeze studiul. Deh… parinti profesori. Noroc de niste dascali care sa nu ma lase nicio clipa sa trandavesc. Toti m-au invatat sa vreau mai mult, tot mai mult, mereu. Daca am iscat invidii? Ohoho! M-au “iubit” multi colegi. Si in scoala, dar si mai departe, la joburi. Dar vedeti voi… cand esti la ani lumina distanta de loaze, frustrarile lor ajung la fundul tau. Nu mai departe.

Admir oamenii care, trecuti de mult de varsta facultatii, aleg sa o ia de la capat, studiind ceva ce-i preocupa, ii intereseaza. Acum, la varsta asta. Si nu o data am vazut ca reactiile pe care acestia le genereaza in jurul lor nu se invart in zona apreciativa, ci dimpotriva. Ceilalti isi dau ochii peste cap si-i pun la colt: “Vezi-ti de treaba, ai copii, ai de tinut o casa, ce-ti mai trebuie? La varsta ta!”. Oare de unde vin reactiile astea? Simplu. Din ura. Uram ceea ce nu intelegem. Detestam visceral orice iesire din schema brevetata si exersata de noi insine. Daca cineva face lucrurile altfel… sa moara in chinuri. 

Era un banc pe vremuri: 

“Sf. Petru se hotărăşte într-o zi să plece în inspecţie… prin iad! Zis şi făcut, se întîlneşte cu Scaraoţchi care îi oferă un tur complet. Merg ei ce merg şi ajung în “sala cazanelor” unde erau mai multe cazane cu apă clocotită, pline cu oameni care încercau să iasă afară. Din cind in cind, la cîte un cazan, un grup de draci îi loveau peste cap cu bastoanele pe cei ce încercau să iasă.
– Ce se întîmplă aici? întreabă Sf. Petru.
– Aici este cazanul cu nemţi şi ăştia încearcă tot timpul să iasă în faţă, aşa că îi potolim imediat.
– Bun, şi acesta? întreabă Sf. Petru arătînd spre cazanul pe care scria “americani”?
– Acelaşi lucru, răspunse Scaraoţchi.
– Bine, dar ce se întîmplă aici? întreabă contrariat Sf. Petru arătînd spre un cazan care nu era păzit şi unde din cînd în cînd se ivea cîte un cap afară din apă, dar după aceea dispărea imediat !
– Oh, acela e cazanul cu români! Cum încearcă unul să scoată capul, cum îl trag ceilalţi la fund imediat.”
  


2 thoughts on “Performanta este buna. Dar depinde pe cine intrebi

  1. oh daa!! cata dreptate ai! te citesc in “secret” si ma regasesc in multe din articolele tale. e bine cand cineva poate sa exprime in cuvinte ce gandesti tu :) iti da asa un sentiment placut de iluminare!
    spor in toate!
    Alina

Comments are closed.