Sa fugiiiiiim

Tocmai am urmarit un episod din MAD MEN, care mi-a starnit nostalgii duioase. E vorba despre momentul in care copywriteritza Peggy isi ia inima in dinti si-l anunta pe seful ei de-o viata, ca pleaca. Asa ca m-am proiectat si eu in Peggy si mi-am amintit plecarile mele. 
 
Prima data am plecat dintr-o televiziune. Aveam 20 de ani, eram in anul 3 de Jurnalism si traiam o mare furie. Ma simteam nedreptatita si ranita in amorul propriu. Nu era nimic major. Doar mi se refuzase o sansa, asa… din principiu: “C-asa vreau eu!”.  Am facut totul in silent mode. Fata constiincioasa, am predat casetele beta si am trantit usa in spatele meu. N-am indraznit sa le spun fata in fata ce gandeam si ca plecam. Cateva ore mai tarziu, telefonul imi suna de zor – eram trimisa la o filmare si eu inca nu ajunsesem la redactie !!!!! Cu un calm de care esti capabil numai atunci cand nu depinzi de un salariu (fie el luat pe-o conventie civila – atunci), le-am spus sa nu ma mai treaca in grila de reporteri, ca eu nu mai lucram la ei incepand de…. Acum. Si-am inchis!
 
Cu alta ocazie am plecat dintr-o companie de relatii publice. Acolo mi s-a spus prima data ca am prea multe opinii, dupa ce am indraznit sa intreb daca mai era ceva in relatiile alea publice, in afara numaratului de articole aparute (cum ar veni, “aparitii”) pe agregatoarele de stiri. In doar o luna de lucru acolo, imi insuflasera asa o frica, incat m-am invartit mult si bine pe langa biroul grande damei pana am indraznit sa ciocanesc si sa spun ca… plec. Nu m-au lasat sa-mi termin ziua de lucru, de teama sa nu-i infestez si pe ceilalti cu ideile mele revolutionare. Dar am aflat ulterior ca fusesem un angajat “regretat”. 
 
Alta data am plecat dintr-un subsol. Ma angajasem pe un post tip comunicare, dar esuasem in revista presei si in citit benzi miscatoare pe posturi de stiri. Mai faceam exceluri cu ziaristi si…cam atat. De lucrurile importante sau macar usor semnificative, se ocupau cei de la etaj. Desi contactul cu sefa mea fusese mai mereu scanteios si desi nu o data i-am simtit stropii de saliva pe fata, in timp ce racnea fix in spatiul meu intim, tot mi-a venit greu sa-i spun ca plec.   
 
O plecare de pomina a fost dintr-un job de publicitate. Firma avea sa se desfiinteze si tot eu am fost desfiintata cand mi-am prezentat demisia. Am fugit ca sobolanul, si n-am pus umarul la salvarea corabiei. O, da! Eram mintiti zilnic si tot mi-a fost jena sa-i spun femeii care m-a angajat ca…plec.
 
Firul rosu din toate plecarile mele a fost mereu jena. Tarsa. De parca-i jigneam plecand. De parca nu astea ar fi fost regulile jocului. Ma simteam vinovata ca o nevasta adulterina cand cautam alte joburi de la calculatorul firmei. Vorba ceea – in patul meu si pe muzica mea. Fiecare interviu de angajare dat in timpul programului, la o firma concurenta, ma costa riduri pe fata si fire albe in cap. Eram incapabila de minciuna rece. Imi construiam alibiuri peste alibiuri, scuze intortocheate care implicau vecini inundati sau prieteni ajunsi in spital, oprindu-ma apoi pe drum, sa aprind o lumanare la Biserica si sa-mi cer iertare pentru fabulatii, rugandu-L pe Domnul sa ma pazeasca totusi, de tevi sparte si picioare-n ghips. Reveneam apoi la birou (cel oficial), cu o mina speriata si ma bagam direct in monitor. Stiam ca pe fruntea mea scrie: A fost la un interviu!!
 
In tot cazul, si acum mi se strange stomacul in amintirea acelor experiente. Eram un soarece speriat de bombe. Pentru ca pe atunci, inca nu descoperisem puterea cathartica a lui “Asa, si?”, pe care vi-l recomand ca exercitiu de eliberare, ori de cate ori va macina spaimele astea.
Sau va deschideti un business si jucati in alta liga a lui Asa si. :) 

2 thoughts on “Sa fugiiiiiim

  1. Si eu am experimentat astfel de goluri in stomac de-a lungul… demisiilor. Chiar si atunci cand imi spuneam “Asa, si?” (pentru ca imi spuneam, ca sa-mi dau curaj). Teama de a face anuntul, mi-am dat seama dupa o vreme, era legata nu numai de teroarea corporatista sau strict manageriala a locului, ci si de bunul meu simt. Si de timiditatea mea. De care n-am reusit sa ma dezvat :). Cred ca n-o sa reusesc sa spun niciodata un “Asa, si?” cu detasare si cu inima impacata.

    Legat de ultimul tau loc de munca, in publicitate. Nu stiam ca firma s-a desfiintat (daca ne referim la aceeasi firma)…:)

  2. Haha…nu a fost ultimul loc de munca in publicitate care s-a desfiintat, ci primul. O firmulitza de sub o ciuperca mai generoasa, “za grup”.

Comments are closed.