Ne vedem in strada

Pana azi am stat. M-am uitat la televizor, m-am oripilat pe Facebook, am batut sufrageria in lung si-n lat dialogand schizofrenic – “Hai in strada” – “Stai acasa, ce-ti trebuie!” – “Vreau acolo!” – “Poate-ti iei vreo amenda! Poate te bat huliganii! Daca te baga in duba?” si tot asa. Dar azi voi iesi. Si-am sa spun de ce:

–    Ies pentru ca propaganda basista mi-a ajuns pana peste urechi. 

Cu asta te intalnesti pe Facebook. Mesaje gen: “Revolutia e confiscate de USL! Sariiiti!” sau “Bine, bine, il dam jos pe Basescu, da’ chiar credeti ca ceilalti sunt mai buni?” sau “Opozitia e de cacat”, “Protestatarii incita la violente” etc etc. Apoi mai sunt postari in disperare ale unor oameni plecati din tara, care, culmea!, sustin ca oamenii din strada n-au motive sa se afle acolo ca deh… cozile in supermarketuri sunt kilometrice si romanii inca umplu mallurile, drept care… ciu ciu drept la revolta. Buuuun. 

Sper ca cei care scriu lucrurile astea sa fie platiti. Pentru ca daca o fac din convingere… vai, vai, bietii de ei!
Personal, nu inteleg de ce Opozitia e amestecata in treaba asta. Pentru ca, sa fim seriosi, a stat pitita de la inceput, nu s-a solidarizat, nu si-a pus bannerele in multime ba mai mult, azi organizeaza (in sfarsit!) un miting, localizat hat departe, la Arcul de Triumf, tocmai ca sa nu se interpreteze o imixtiune. Asadar, cand a “confiscat” Opozitia strada? (ce le mai place cuvantul asta – confiscat). Si apropo, da, cred ca orice e mai bun decat ce e la putere acum. Partidul Blondelor si tot le-as prefera. 

–    Ies pentru ca nu i-am votat, nu simt ca trebuie sa-mi spal vreun pacat. Ies pentru ca vreau.

Am muuult lume in preajma care l-a votat pe Basescu ultima data. Si PDL-ul. Oameni cu care nu se putea discuta la vremea aceea, pentru ca aveau pupilele dilatate de emotie pro-base si care ma apucau de guler (simbolic, desigur) si cu ochii injectati imi spuneau: “Sper ca nu votezi cu Geaona!”. Acum 4 ani mizeriile pedeliste deja curgeau garla. Si, din pacate, aici la Bucuresti nu se vede intregul puzzle. Pentru ca mizeriile adevarate nu se fac aici. Ci in tara. In teritoriu. Acolo oamenii sunt sugrumati. Si incepusera sa fie de dianinte de acum 4 ani. Azi, pupilosii dilatati tac malc.

–    Ies pentru ca sunt fiica de profesori.

Nu pentru ca li s-au taiat salariile. Desi asta ar fi un motiv suficient ca toti copiii de profesori, invatatori si educatori  sa iasa in strada. Ies pentru ca actualul regim, in frunte cu eminentul presedinte, i-a jignit si i-a terfelit cu fiecare ocazie. Nu poti uita cum presedintele acestei tari, “za moral compass”, nu?, a deschis un an scolar hahaind nostalgic despre cum nu i-a suportat pe profesori si cum nu i-a placut lui scoala. Subtext: iata ce bine am ajuns! Ce mesaj e asta? Dupa care, aparatul propagandistic a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a transforma aceasta categorie bugetara intr-un excrement social. Internetul a fost impanzit de mesaje anti-profesori – “Niste hoti! Carele face meditatii, nenorocitii! Carele nu le mai ajunge, cat sunt de hamesiti!”. Daa, vorbim despre profesori. Despre invatatori. Despre educatori. In acesti termeni. Bravo! Mari oameni.

–    Ies pentru ca inca mai am o bunica in viata. 

Batranii sunt lasati sa moara. Sunt incurajati sa moara. Li s-au taiat pensiile (niste privilegii!), subventiile la medicamente (iar asta este o crima) si cate si mai cate. Oricine are bunici ar trebui sa iasa in strada.

–    Mai ies pentru ca am tinere mame in preajma.

Si am vazut in ce fel se calculeaza zilele si banii de indemnizatii, cum se dau acesti bani si cum se inoada leu cu leu ca sa-i iei scutece si maine plodului care, naspa ghinion, plange, oracaie de foame si se caca. Zilnic, nenorocitul! Nu stie ca-i criza.

De ce n-am iesit pana acum?

De lene. Si de frica. Frica de a fi luata in duba, frica de a fi batuta de huliganii antamati special sa faca asta (apropo… ALA nu e protestul autentic al oamenilor iar AIA nu sunt “protestatari”. Asta ca sa lamurim termenii cu care operam) si frica de a fi judecata. Dar m-am gandit ca, de vreme ce acum cateva luni am mers sa-l vad pe Rege la Opera, iar amintirea asta mi-e tare draga si ma face sa-mi mai ridic putin capul in fata mea, e cazul sa stau drept pana la capat in oglinda si sa parasesc confortul canapelei, pentru toate discutiile din acesti 4 ani pe care le-am facut soptit, in cadre restranse, sa nu m-auda nimeni, ca nu “da bine” sa zici ca te uiti la Antene, sa zici ca esti de accord cu Mircea Badea si, mai ales, sa spui ca esti ANTI.
 
Ne vedem in strada. 

One thought on “Ne vedem in strada

Comments are closed.