De ce-ul meu in legatura cu Regele Mihai

Astazi am fost sa-l vad pe Regele Mihai. N-o sa intru in dezbaterea istorica legata de abdicarea lui (la care, se pare, toti forumistii sunt part-time profesori de istorie), n-am sa vorbesc nici despre reactia politicienilor vizavi de el, ca entitate istorica si nici n-am sa intru in discutia pro sau contra monarhie, care, constat cu amaraciune, inflameaza spiritele si divizeaza opiniile mai rau ca un meci Steaua – Rapid. De fapt, vreau sa vorbesc despre ziua de azi altfel.
Am fost, asadar, sa-l vad pe Rege dintr-o nevoie primara de identificare. Il stiu doar din poze si de la televizor. De vreme ce-i sunt contemporana (si ma bucura asta), m-am gandit ca ar fi bine sa le pot povesti nepotilor cum l-am vazut eu pe ultimul Rege al Romaniei. De la doar cativa metri distanta. Si zau, tare ma tem ca alta ocazie n-o sa mai am.

Am fost sa-l vad pe Rege din dorinta de a face parte, asa, de dupa gard, la un eveniment grandios prin tinuta si prin simbol. Am vazut la un loc mai multe capete incoronate decat voi mai putea vedea vreodata. Am vazut, de la doar cativa pasi distanta, ce inseamna protocolul la acel nivel. Si da, am fost adusa cu picioarele pe pamant de-un maidanez care topaia tantos pe covorul rosu. Dar asta a contat prea putin.  

Am fost sa-l vad pe Rege pentru toate datile in care mi-am dorit sa ies in strada, sa particip la proteste sau la evenimente militante si n-am facut-o, de lene, de lasitate sau din lipsa de miza imediata (cu resemnare imi spuneam – “Ce rost are?”). Si eu sunt tot romanca. De data asta am zis sa invinga actiunea. Alta sansa poate nu voi mai avea. Iar momentul a meritat mobilizarea, cu certitudine.
In fine, celor care au fost deranjati de multele postari legate de Rege si celor pe care poate i-am deranjat eu prin plecaciunile simbolice in fata monarhiei, le repet ce-am spus si la (mult-hulita) nunta a lui Kate & William: gata, a trecut. N-o sa mai auzim prea curand de regi si regine. Ne intoarcem la fotbalisti, pitipoance, manele, nunti de interlopi si politicieni corupti pe caltabosi. Bun asa? 

2 thoughts on “De ce-ul meu in legatura cu Regele Mihai

  1. Alternative la ce? Nu stiu la ce va referiti. La enumerarea fatalista de mai sus, cu fotbalisti, pitipoance etc.?
    Indiscutabil sunt alternative si in afara evenimentelor regale, referindu-ma la modele. Dar eu pe astea nu prea le vad. Pe astea trebuie sa le cauti. Or, si nunta lui Will & Kate, si evenimentul de ieri, pe ambele le-am vazut peste tot! Si pe televiziunile generaliste. Acolo unde sunt si ceilalti romani – pasionatii de tabloide. Le face bine alternativa asta, cred eu.

Comments are closed.