Porniri de roman. Azi – bascalia

Daca nu si-ar lua doza de bascalie zilnica, romanul n-ar putea supravietui. Pesemne, sevrajul cauzat de intreruperea bascaliei provoaca dureri acute, altfel nu-mi dau seama de ce alegem sa NE radem de orice, indiferent de cat de serios, grav sau pur si simplu banal de neinteresant ar fi un subiect.

Acum o saptamana, murea Amy Winehouse. Talentata sau nu, drogata sau nu, pe gustul nostru sau nu, cert e ca Internetul romanesc a deversat de poante legate de numele fetii si, invariabil de cantecul care a facut-o celebra (si) printre bivolii romani.

Deunazi, regaseam cu stupoare, pe Facebook, o gluma despre victimele din Norvegia. O gluma. Un banc. La mishto. Despre niste oameni care au murit nevinovati. Ce-o fi gasit autorul bancului, CREATORUL, amuzant in treaba asta? Ce pornire dementoida poti avea ca sa inventezi asa ceva?

Sau poate n-am eu suficient umor. Din asta. E o varianta. Pentru care sunt recunoscatoare.

Zilele astea, stirile despre nou introdusele liniile RATB de noapte au impanzit Twitterul si Facebookul. Iarasi, subiectul (banal, altminteri) a generat un val de poante, bancuri, replici cu dublu sens aruncate „istet” pe unde s-a putut. Azi, RATB-ul a socat din nou, introducand un autobuz double-decker pentru vizitarea Bucurestiului. Din nou, ne-am ras. Dar nu trebuie sa ma credeti pe cuvant. Va invit la experiment. Cititi comentariile la stirea asta. Nu conteaza sursa – alegeti-va voi site-ul. Sunt gata sa pariez ca 90% dintre comentarii vor aduce critici („E prea scump! Ce nesimtiti!” – n.red.: 25 RON = 6 euro, cand in toate orasele din Vest un tur de genul asta costa 12 – 15 euro) si vor inventa glumite („Hă, hă,…or sa cada calatorii de la etaj hă hă”). Tind sa cred ca va trebui sapat mult si bine ca sa gasesti O incurajare. O singura incurajare. Nu vor fi analize consistente, poate care sa dezvaluie amanunte ale afacerii publice sau dedesubturi politice. Comentariile vor intra strict sub incidenta sfintei bascalii.

Nu vi se pare ca ne hăhăim cam mult?

Grobianismul, sub forma hăhăielii fruste, oarbe, lipsite de discernamant, actioneaza ca un atac asupra bunului simt. In fata lui, nu ai decat trei variante: sa te lupti, sa fugi sau pur si simplu sa ingheti. Fight, flight sau freeze. Cei 3 piloni ai supravietuirii. Alege-l pe oricare, dar nu da hăhăiala mai departe. Autosuficienta este, in sine, vomitiva.


2 thoughts on “Porniri de roman. Azi – bascalia

 1. Complicat plugin ti-ai ales pentru comentarii!
  Ok, sa nu ne indepartam. Umorul de autobaza nu isi are rostul niciunde! E ca si fluieratul dupa femei pe strada. Un pic mai mult decat primatele, ca alea nu stiu sa fluiere.
  Umorul poate fi ironic dar si self-explanatory, sa zicem. Ironia nu ar trebui sa ne deranjeze, ci doar sa ne educe.
  Dar “hahaiala” de care zici tu… nu e de prost gust. E fara gust. Nu e umor. Nu e bascalie.
  E prea rudimentar sa fie numit in vreun fel.
  Eu zic ca sunetele celor care cred ca asa se glumeste sunt de fapt onomatopee!

 2. Nu despre umor am vorbit. Umorul, in feluritele sale forme, este extrem de intim si chiar nu poti judeca in termeni de bun sau rau.

  Dar cred ca e o maare diferenta intre umor si mizeria asta, despre care bine spui ca intra in categoria onomatopee.

  Ma surprinde insa ca onomaptopeele astea ma lovesc atunci cand nu ma astept. Glumitele astea nu sunt auzite pe strada sau pe santier. Ci intr-un mediu care ar trebui sa fie “mai spalat”. Pe Twitter de pilda sunt oameni pe care eu i-am ales a-i urmari (bazandu-ma pe descrierea lor si, recunosc, pe faima de a apartine unei categorii selecte – “A-listeri”).

  Asta e. Trial and error.

  P.S. Nu stiu nimic despre plugin-uri :)))) Asa a venit , la pachet :))

Comments are closed.