Complexe de roman. Astazi, banii

Romanii au o relatie complicata cu banii. In principiu, ii iubesc de nu mai pot – vor masini, case, termopane, toale de la Milano si vacante in Dubai. Si e ok. Problema e ca n-ar recunoaste-o, nici in ruptul capului. Banii sunt ca o iubita de conditie proasta, pe care-o visezi in fiecare noapte dar pe care nu indraznesti sa le-o prezinti parintilor.

Altfel, nu-mi explic de ce facem tot ce ne sta in putinta sa desconsideram banii cu atata larghete. Am asistat toata viata la urmatorul scenariu (exemplul se aplica pretutindeni: de la magazine cu haine second hand, pana la distribuitori Apple): cineva intra intr-un magazin si incepe sa studieze un anumit produs. Stie ca are un anume buget pe care-l poate aloca produsului in cauza. Vanzatorul vine si incepe sa detalieze calitatile (evidente sau nu) ale produsului. Dar vai! Nu mai au pe stoc / Produsul are o buba / E deja rezervat. Nu e cazul sa ne panicam, intrucat omului i se recomanda un altul, similar, poate chiar mai bun. Dar vai! Costa in plus! Ce-i de facut?

Intr-o tara normala, in care oamenii pretuiesc fiecare banut, clientul nostru ar multumi respectuos pentru informatii, urmand a reveni cu un raspuns. Sau s-ar intoarce peste cateva zile, ca sa-si cumpere produsul intial, pentru care chiar are bani.

In Romania insa, omul s-ar revolta vadit: „Ei, nu e vorba de bani! Stiti cum se zice, dai un ban, da’ stai in fata!”. Presat poate de-un vanzator oarecum abil, romanul nostru si-ar cumpara pe loc produsul mai scump, fara sa-si recunoasca bugetul limitat, nici picat cu ceara.

In cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, cum necum, „lasati, banii nu sunt o problema”. De cate ori n-am auzit replica asta intr-un magazin? De cate ori am trecut mai departe, lasand in urma un ban picat, de jena sa nu spuna careva: „Ia uite si la asta! Culege bani de pe jos”?

Acum cativa ani am avut ocazia de a petrece cateva luni intr-o comunitate internationala: studenti din 10 tari, invatand impreuna. Dupa ce-am facut cunostinta, primele informatii pe care le-am auzit impartasite au fost despre magazinele ieftine din imprejurimi. Unde poti cumpara mancare ifetina, unde bei ieftin, de unde faci rost de cupoane de reduceri pentru studenti, in ce cluburi intri moka si asa mai departe. Erau oameni care isi permiteau oricand o cumparatura extravaganta sau un zbor acasa, dar care puneau mare pret pe fiecare cent. Nu le era jena sa spuna: hei, nu pot veni in club pentru ca banii pe saptamana asta s-au dus. Romanul ar fi mers cu banii de pe saptamana urmatoare. Si apoi ar fi jucat la Loto.

Pentru o natie care pune mult pret pe posesiuni, nu prea stim cum sa ne purtam cu vehiculul care ne inlesneste accesul la posesiuni. Si din pacate, nesabuinta nu se amortizeaza niciodata.


4 thoughts on “Complexe de roman. Astazi, banii

Comments are closed.