Frumoasa tara, pacat ca-i locuita

Calatoriile cu taxiul sunt mai mereu imbibate de esenta pur romaneasca: datul din proverbialele “coate” in trafic, injuratul femeilor (niste proaste toate!), tinerilor (care nu stiu nimic despre nimic) si in general injuratul oricui indrazneste sa jigneasca soferul de taxi depasindu-l, ridicatul din umeri cand soliciti 2 lei rest si asa mai departe. Daca vrei sa afli cum e romanul, ia un taxi.

Insa la ultima calatorie cu taxiul, mi-a fost dat sa cunosc un specimen care, in micro-universul sau, reprezenta tot ce e gresit la neamul asta si, in esenta, motivul pentru care tara asta nu merge bine. Supradoza de romanism.

Pe tot parcursul calatoriei, ne-a livrat un speech despre cum sa faci taximetrie si sa-ti „iasa ceva”.

Lectia nr. 1 – „Banul se face noaptea”:

Banu’ adevarat se face noaptea, cand duci curve, pesti, drogati si betivi. Cu alte cuvinte: categorii sociale in stare de zero constienta sau constiinta, dupa caz. Oamenii astia pot fi „facuti” repede si bine: clientul va scoate niste bancnote in plus din portofel, chinuindu-se sa nu se faca de ras in fata fetii, iar betivii si drogatii oricum nu stiu de ei. Stai la coada in fata la club si scoti in trei ore cat prostii care ies ziua si stau de la 10 la 8 seara.

Lectia nr. 2 – „Pe ploaie nu se iau comenzi”:

Treaba e foarte simpla: de ce sa iei un prost sa-l duci o suta de metri mai incolo, sa freci masina sa te duci sa-l iei, sa concumi benzina, sa te enervezi in trafic (pentru ca toti prostii ies cu masinile cand ploua)? Nu mai bine taci malc cand haraie statia si te faci ca n-auzi? Iar daca vrea careva sa te ia, cum ar veni, din statie, il intrebi unde merge. Ca pentru o suta de metri n-are rost sa ambreiezi masina.

Lectia nr. 3 – „Confortul taximetristului primeaza. Clientul..sa-l ia dracu!”

Nu te obosi sa-ti intrebi clinetii daca ii deranjeaza fumul. Baga in continuare si musai, musai!, tine geamurile inchise. La romani, se stie doar, curentul omoara mai abitir decat fumatul. Vei deschide geamul doar ca sa-ti arunci chistocul. De ce sa-l pui in scrumiera si sa-ti imputi masina? Asa ceva nu se poate!

Daca ar fi sa rezum „lectiile” de mai sus, as zice asa: smecherie, lene si nesimtire.

La final, bravul conducator a conchis:”Dom’le, ca sa ajungi sa castigi din taximetrie tre’ sa treaca zece-douaj’ de ani si abia apoi poti spune ca stii secretele meseriei.”

Asa e si cu tara asta: ca sa ajungi sa traiesti aici, trebuie sa treaca zece, douazeci de ani ca sa poti spune ca stii cum functioneaza Romania.