Babylon Inc.

Ma tot uit de jur imprejur si incep sa cred ca suntem irecuperabili. Recent, mi-au cazut ochii peste cele 7 pacate capitale (aviz celor care cred intr-o finalitate a lor: mai bine nu cititi postul asta) si am realizat ca, intr-un fel extrem de pervers, suntem cumva programati de tot ceea ce ne inconjoara – societate, familie, propaganda, cutume etc. – sa le bifam pe toate, aproape fara exceptie. Trufia, invidia, iubirea de argint, desfranarea, lacomia pantecului, trandavia si mania fac parte din meniul zilnic al oricarui om modern. Just take a look:

– trufia: fiecare dintre noi este, pentru sine, cel mai grozav de pe planeta; ne indragim colegii (pe unii dintre ei, caci n-avem destula sfintenie pentru toti) dar n-am crede nici picati cu ceara ca e cineva mai breaz decat noi insine; daca insa ne adunam suficienta putere si recunostem superioritatea altcuiva din echipa, vom fi cel putin rosi, daca nu chiar mancati de-a binelea de urmatorul pacat:

– invidia: cine nu cunoaste gheruta care prinde stomacul si-l strange bine pana cand simti tot cosul pieptului apasat de o forta invizibila? Sa fim seriosi… noi am fi meritat mai abitir distinctiile/premiile/recunostinta/…/

/banii… – caci iubirea de argint se prinde ca o perla-n sirag de celelalte doua; ce bine ca-n companiile private salariile sunt confidentiale! Si-ar fi bine sa ramana confidentiale; dar, nu-i asa, oameni suntem si vom face tot posibilul sa aflam cam cat castiga zdreanta de la patru sau lepra aia de vizavi, care nu face nimic si sta toata ziulica pe Facebook. Iar cand in sfarsit aflam…

– mania: obraji aprinsi, urechi fumegande, ochi injectati. Cam asa arata mania cu pumnii inclestati, gata sa explodeze la prima aprindere a fitilului. Or, in viata asta a noastra, fitilul ne e aprins de nenumarate ori intr-o zi, nu?

– trandavia: am reusit sa inventam zeci de feluri in care sa exprimam lenea de a face lucruri si am ajuns intr-un asemenea hal incat, paradoxal, depunem toate eforturile ca sa: taiem frunza la caini, s-o batem in cap, sa frecam menta sau duda, sa ardem gazul etc.

– desfranarea: mai bine nu intram in subiect. Nu mai cred de multa vreme in Mos Craciun, zane si fete “virgine”. Cat despre domni…voi cati giga de “share” aveti? Don’t answer that.

In fine,

– lacomia pantecului: that’s easy. Noi nu mai postim. Noi tinem diete. Ne boram matele si ficatii la sarbatori legale, inchinandu-ne saptamanal la McZei si burger imparati.

Nu stiu despre voi, dar eu sigur inspaimantata. Iar spaima mea n-are nimic de-a face cu vreun cazan plin ochi de smoala, ci, mai curand, cu unul in care baltim acum, intr-un dolce far niente vizavi de propriile noastre persoane.


4 thoughts on “Babylon Inc.

  1. Excelent post! Felicitari, madame Vasiliu! In locul tau, l-as macheta, as face 5.000 flayer-e si l-as imparti in drum spre birou, la metrou. Nu e nevoie sa te semnezi, ca sa nu te acuze ca iti faci publicitate. Congrats!

  2. :) la o adica, se poate viraliza, nu? daca tot lucram in industria asta si stim cateva lucruri, ce-ar fi sa le punem si in slujba a altceva, for a change?

Comments are closed.