Apropo de “nor”

Sunt oameni care parca mai tot timpul poarta deasupra capetelor norisori brazdati de fulgere si zguduiti de tunete. Pe de alta parte, sunt si oameni care par a fi vegheati de-o coronita de sori sau cel putin de-un curcubeu datator de bomboane. Departe de mine gandul de a face apologia pozitivismului dus la extaz. Nu stiu sa se intample minuni daca vizualizezi obiectul dorintei si nici nu-mi mai vine sa cred ca, daca vrei ceva cu adevarat, intreg Universul conspira la indeplinirea acelui vis. De asemenea, fericirea aia cu ochii rotunzi si umezi mereu mi-a parut a fi consecinta unei lobotomii cel putin partiale sau efectul pe care am inteles ca-l au anumite ciurperci, matragune sau ciumafai in doze respectabile.

De curand mi-a fost dat sa cunosc indeaproape ambele tipuri de oameni. Un minus si un plus. Fie ca sunt mai mult sau mai putin influentabila, petrecand ceva timp in compania “minusului”, m-am trezit la un moment dat cu o umbra ciudata pe obraz, semn ca primii norisori se adunau vartos deasupra-mi. Ce sa fie asta?, mi-am zis. Nu-i un nor din ala. E doar o umbra, altfel bine conturata si care are tot dreptul de a fi acolo, pentru ca traim intr-o lume de umbre. M-am trezit justificandu-mi lucrurile pe care le simteam si cautand diverse argumente pentru starea mea. Stiam ca nu-s nebuna pentru ca uite! Nu sunt singura care crede si simte asa.

Dar, dupa cateva zile, furtuna mi s-a mai domolit si, gratie unei singure ore petrecute in compania “plusului”, simtem cum vantul cald de primavara incepuse sa sufle norii tot mai departe. E ciudat sa vezi cum, deodata, totul devine din ce in ce mai clar iar supararea se transforma, dintr-o fiara salbatica, intr-o pisica imblanzita.

Oricat de mult ne-am dori sa credem ca avem capul bine infiletat si picioarele bine infipte in pamanat, oamenii pe care-i avem alaturi ne marcheaza si ne incarca. Pozitiv sau negativ. Negativul e apetisant, suculent si ofertant. Si treptat se transforma intr-un viciu de care nu mai vrei sa scapi. You’re hooked. Dar, oricat de iritant ar fi, un dram de pozitiv spala tot.