Asa. Si?

Constat din ce in ce mai des ca in fiecare dintre noi salasluiesc, in proportii diferite, 2 stari: una marcata de accente paranoide si de mania persecutiei iar alta, dominata de “miserupism” (folosit aici cu simpatie). Daca ar fi sa ne extragem din propria minte si sa ne privim de undeva de sus, in prima situatie am zari in noi un soricel speriat, care se uita in toate partile inainte sa expire, iar in a doua situatie, am vedea un burtos pravalit intr-un hamac, cu o palarie de paie trasa pe ochi si tragand dintr-o bere rasuflata. Frica, panica, spaima VS “ia mai da-o-n…..” .

Un exercitiu bun de imaginatie, pe care, atunci cand nu uit, il practic cu maxima placere, se numeste: “Asa. Si?”. “Asa. Si?” presupune ca atunci cand esti intr-o situatie delicata sau cand nu esti deloc intr-o asemenea situatie dar demonii paranoiei iti dau tarcoale, sa-ti imaginezi care este cel mai rau lucru care s-ar putea intampla. Worst case scenario. Bine, nu includ aici pe acei oameni care pot sa creasca un inocent “worst case scenario” intr-unul de proportii cataclismice, avand mintea mult prea bolnava…

Revenind… veti fi surprinsi sa vedeti ca daca depasiti spaima initiala, drumul care se deschide in fata (si care, atentie, ipotetic duce catre cel mai rau lucru care s-ar putea intampla) are mai putine capcane decat v-ati putea imagina.

Poate ca exercitiul asta e o invitatie la un strop de optimism. Sau catre o lume in care sesizam dimensiunea reala a fricilor. Caci la un moment dat, spaimele astea multe si teribil de mici ne intuneca nepermis de mult privirea si, pe bune, devine imposibil sa mai vezi padurea din cauza copacilor.

De fapt, e vorba de o invitatie la echilibru. La a sti cand e cazul sa privesti de doua ori intr-o parte sau cand e momentul sa-ti tragi palaria de paie peste ochi si pur si simplu sa te legeni la soare.

3 thoughts on “Asa. Si?

  1. ce misto! nu citisem articolul asta cand am postat comentariul de mai devreme cu echilibrul; deci am simtit bine:)).

Comments are closed.